Onečišćeni vazduh značajno dolazi iz Slavonskog Broda?

Razna ekološka udruženja iz susjedne Hrvatske prije mjesec i po dana intezivirala su priču oko onečišćenja vazduha u Brodovima s lijeve i desne obale Save. Činjenica je da je vazduh lošeg kvaliteta, ali uzrok je nepoznat. Do sada se uvijek kao dežurni krivac tretirala Rafinerija nafte, međutim, ona ne radi, proizvodnja u tom preduzeću zvuči kao misaona imenica. Stoga, ona definitivno ne može zagađivati vazduh. Da se iz Rafinerije ograđuju od takvih neosnovanih tvrdnji, pokazuje nam dopis koji prilažemo ispod teksta, a koji je na inicijativu pomenutog portala na adresu direktora Rafinerije Karaljusa uputio ambasador Hrvatske u BiH.

Opis fotografije nije dostupan.

Međutim, kolege is SBPlus portala bile su istrajne i nisu odustajali od priče da istina izađe na vidjelo. Od samog početka sumnjali su da je problem u njihovom “dvorištu”.

Slavonski Brod : Onečišćeni zrak značajno dolazi iz samog Slavonskog Broda?
Fotografija: mingor.gov.hr

Danas je održana 8. sjednica Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka u Slavonskom brodu uz predsjedanje direktorice Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Dunje Mazzocco Drvar.

Predstavnici DHMZ-a i IMI-a dali su pregled podataka o onečišćenju iz različitih izvora s mjernih postaja Slavonski Brod-1 i Slavonski Brod-2, kao i njihov meteorološki i geografski kontekst. Pokazalo se da sadašnje onečišćenje prati trendove kroz zadnjih par godina.

Najveći broj dana u kojima su povišene koncentracije lebdećih čestica i benzo(a)pirena nalazi se u hladnijem dijelu godine i prilikom nepovoljnih meteoroloških uvjeta, kada su dominantni izvor onečišćenja, uz promet i industriju, individualna kućna ložišta.

Predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske izrazili su zadovoljstvo zbog pomaka u razmišljanju Grada Slavonskog Broda koji je ipak prepoznao ono što se već godinama mjeri i izračunava, a dokazano je i prestankom rada rafinerije, da Rafinerija nafte Brod nije isključivi krivac za onečišćenje nego da značajno dolazi iz samog Slavonskog Broda. Izvijestili su prisutne o aktivnostima koje su provedene vezano u rješavanje problema onečišćenja vazduha u Slavonskom Brodu, kao i o onima koje će se realizovati u sljedećim mjesecima.

Navedene su i “mogućnosti finansiranja sredstvima EU kojima će se ubrzati sprovođenje mjera, a daljnjim ulaganjima smanjiće se doprinosi pojedinih izvora onečišćenja. Da bi se sredstva mogla povući iz strukturnih i kohezijskih fondova, nužno je žurno donošenje Akcijskog plana za poboljšanje kvalitete zraka za Grad Slavonski Brod koji je već prekoračio sve rokove donošenja“, navodi se u saopštenju.

Zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić naveo je niz konkretnih mjera za koje Grad smatra da će uvelike doprinijeti smanjenju onečišćenja, a predstavnici Ministarstva uputili su ga na razrađivanje mjera, procjenu njihovog učinka i ugrađivanje u plan, prenosi Sbplus.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.