Održano Pokrovsko pjesničko saborovanje

U Svetosavskom domu, u porti Hrama Pokrov presvete Bogorodice, u Brodu je juče održana promocija zbirke pjesama ”Pokrovsko pjesničko saborovanje” priređivača Nenada Simića, predsjednika Srpskog književnog kluba ”Vihor” iz Dervente.

U knjizi, koja je objavljena u izdanju ovog književnog kluba i Crkvene opštine Brod, nalazi se sedamdesetak radova pjesnika iz Australije, Slovenije, Srbije i Republike Srpske, a sadržaj zbornika obogaćen je i ilustracijama učenika osnovnih škola iz Broda.

Simić je naveo da su ovu pjesničku manifestaciju osmislili i pokrenuli Crkvena opština Brod i Srpski književni klub ”Vihor” iz Dervente.

– Pored druženja pjesnika, danas promovišemo i prvi zbornik pjesama ”Pokrovsko pjesničko saborovanje”, a blagoslov za održavanje ove manifestacije dobili smo od episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, – rekao je Simić.

Protojerej-stavrofor mr Željko Teofilović pozdravljajući prisutne podsjetio je da je osnovni razlog pokretanja pjesničkog saborovanja da se, pored liturgijskog i molitvenog praznovanja, upotpuni proslava krsne slave brodskog Hrama Pokrova Presvete Bogorodice i opštine Brod, i da ove pjesme budu molitveni doprinos proslavi.

–Želja nam je da ovo saborovanje pjesnika u Brodu preraste u tradiciju,- istakao je sveštenik Teofilović napomenuvši da će u narednom periodu početi pripreme za održavanje druge pjesničke manifestacije u oktobru mjesecu.

U programu su učestvovali pjesnici iz Broda, Dervente, Doboja, Banja Luke, Prnjavora i Vukosavlja koji su recitovali svoje pjesme objavljene u zborniku. Saborovanje su upotpunili i članovi KUD ”Duško Trifunović”.

Učesnicima prvog ovogodišnjeg pjesničkog saborovanja uručene su i prigodne zahvalnice, a u ime Saveza srpske dijaspore Slovenije i Srpske biblioteke ”Vuk Karadžić” iz Ljubljane Simić je uručio specijalna priznanja sa zlatnom značkom protojereju-stavroforu mr Željku Teofiloviću i Boračkoj organizaciji opštine Brod.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)