Održana Treća sjednica Skupštine Boračke organizacije

U skupštinskoj sali sinoć je održana treća redovna izvještajno-radna sjednica Skupštine Boračke organizacije Brod.
Skupštini su, na zahtjev predsjedništva Boračke organizacije Brod, prisustvovali predsjednik predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Goran Rogić, predsjednik Odbora invalida BORS Radan Ostojić, te član predsjedništva BORS Miodrag Stevanović.


Pored izvještaja o radu za 2020. godinu i planu rada za 2021. godinu, na skupštini se raspravljalo o trenutnoj problematici u boračko-invalidskoj zaštiti i stanju boračke populacije u Republici Srpskoj. Podnesen je i izvještaj o radu preduzeća „Borac“ Brod.

„Činjenici je da sve inicijative potekle od opštinske Boračke organizacije Brod koje su  proslijeđene prema BORS-u i resornom ministarstvu stoje negdje na stolu i ne rješavaju se. Prisutne je posebno interesovao rad Radne grupe formirane od strane resornog ministarstva, koja ima zadatak da izvrši analizu stanja u boračko-invalidskoj zaštiti i pokretanje izmjene ili dopune zakona o pravima boraca. Mi smo u Brodu stava da se uporedo za izmenama i dopunama zakona o pravima boraca ide i na izmjenu i dopunu zakona o penziono-invalidskom osiguranju i zakona o radu“, rekao je Vidić i dodao da oni već osam godina vode borbu da se izmijeni zakon o penziono–invalidskom osiguranju, jer u Brodu živi osam udovica poginulih boraca koje prema ovom zakonu nemaju pravo na penziju. Radi se o članu 71 ovog zakona, po kom žene koje su u trenutku pogibije muža imale od 43 do 45 godine,a a djeca se školovala, nemaju pravo na penziju, dok ostale udovice imaju sva prava.


Problem koji pokušava riješiti Boračka organizacija iz Broda jeste i problem penzionisanja boraca, gdje se kod penzionisanja boraca i RVI traži da se u novi zakon uvrsti prihvatanje jednog od uslova, da li potreban staž ili godine starosti.

Prije sjednice skupštine Boračke organizacije održana je i skupština Boračke organizacije regije Doboj, a nakon dvije godine od izbora konačno su izabrani predstavnici regije koji će u narednom periodu učestvovati u radu predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske.


Do novih izbora 2023. godine rukovodstvom boračke organizacije regije Doboj predsjedavaće predsjednik predsjedništva Boračke organizacije Šamac Lazar Blagojević, predstavnik Odbora PPB biće Željka Mokrić, takođe iz Boračke organizacije Šamac , a za predstavnika Odbora RVI izabran je Živko Radić iz Boračke organizacije Petrovo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)