Održana promocija knjige o Kninu “Posle devedesetih” autora Milana Nikčevića

Gačanin Milan Nikčević večeras je u Brodu održao promociju svog drugog pjesničkog izdanja pod naslovom ”Posle devedestih”.

Autor knjige iz perspektive generacije koja je rođena pred i u toku stvaranja Republike Srpske, na pjesnički način, preisputuje šta se dešavalo devedesetih godina prošlog vijeka.

-Obrađujući brojne motive u knjizi sublimiram i sažimam rezultate onog što nam se desilo devedesetih godina, neprestano gledajući u sudbinu prognane braće iz Knina, upoređujući sudbinu Republike Srpske Krajine i Republike Srpske, odnosno našu prekodrinsku sudbinu iz 1941. godine. Takođe, u knjizi sagledavam u kom pravcu možemo da idemo, da napredujemo, učeći iz grešaka koje su činjene u prošlosti-, kazao je Nikčević.

Nikčević je istakao da se srpskom narodu desio lom tokom istorije, a najvećom pobjedom iz devedestih godina smatra Republiku Srpsku.

-Iz perspektive Republike Srpske, desilo nam se da smo nakon mnogo vijekova dobili zaštitu svih svojih prava i interesa, ali smo i načeti raznim procesima koje moramo pratiti da bi opstali, i da ne bi naš dobitak prepustili riziku-, kazao je Nikčević.

O knjizi su govorili protojerej-stavrofor mr Željko Teofilović, profesor istorije Nenad Džabić i Vid Rakić.

Teofilović je imeđu ostalog kazao da su devedesete simbol ustanka za slobodu srpskog naroda na ovim prostorima.

-Od 1945. do 1990. godine pa i kasnije nama se ponavlja istorija jer ne razmišljamo dovoljno o posljedicama koje smo imali između nesrećnih ratova. Najveći problem i goruće pitanje za srpski narod nastaje od 1945. godine kada gubimo svoju državnost, kada nastupa ideologija komunizma koja razara srpsko biće i time čine da mi Srbi zaboravljamo svoje nacionalno pitanje, da se ponesemo lažnim ideologijama bratstva i jedinstva i jugoslovenstva koje u sebi nema osnovu za očuvanje srpskog bića na ovim prostorima- kazao je Teofilović.

Profesor Džabić smatra da su stihovi Nikčevića odraz savremene srpske, mlađe generacije, koja je, htjela-ne htjela, morala da naslijedi dobar dio prtljaga i ostavinskih rasprava prošlih generacija.

-Duboko svjestan sudbine našeg naroda u Srpskoj Krajini i na Kosovu i Metohiji, i da bez očuvanja Republike Srpske nismo nigdje prispjeli i nikome potrebni, pjesnik poručuje- ”Da neko mora, htio-ne htio da je brani”. Jer, ”Su čim ću izaći pred Miloša”, i kako djeci i unučadima da objasnim ako nam jedina opipljiva pobjeda iz 20. vijeka iscuri kroz raširene prste. Iskreno se nadam da više neće biti po onoj narodnoj ”bogat daje vola, a siromah sina”-, riječi su Džabića.

Govoreći o knizi, Vid Rakić je rekao da je ova knjiga svojevrsni bukvar, te da autor izuzetno dobro poznaje istoriju svog naroda što potvrđuje svakim stihom kojim opisuje događaje iz prošlosti.

Promocija knjige ”Poslije devedestih” autora Milana Nikčevića, održana je u hotelu ”Oniks” u organizaciji Crkvene opštine Brod i JU Narodna biblioteka ”Branko Ćopić”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)