Site icon eBrod

Održana četvrta Šakalijada u Brodu: Odstrijeljeno 10 šakala, lisica i kuna

U Brodu je u subotu održana četvrta lovačka manifestacija “Šakalijada” koja je okupila oko 1.000 zaljubljenika u lov i prirodu iz 42 lovačka udruženja iz Republike Srpske i Federacije BiH i lovce iz Srbije, Slovenije i Hrvatske.

Vjetrovito ali povoljno vrijeme za ovo doba godine išlo je na ruku lovcima, koji su u šest sekcija brodskog lovišta odstreli 10 šakala i po jednu lisicu i kunu.

Šakalijada je najmasovniji lovni događaj koji organizuje brodsko Lovačko udruženje „Vučjak“ čiji predsjednik, Marko Vidić, ističe da je cilj manifestacije smanjenje brojnosti šakala koji su sve prisutniji u ovom dijelu Republike Srpske. On je izrazio zadovoljstvo velikim odzivom lovaca na manifestaciju koja prerasta u tradiciju.

Šakali se veoma dobro prilagođavaju životu u novim sredinama, a da su brodsku ravnicu prihvatili za stanište, Vidić potkrepljuje činjenicom da ih brodski lovci sve češće primjećuju, a njihovo neprijatno glasanje nerijetko se čuje čak i u blizini naselja.

– Na ovom prostoru šakali su se pojavili prije desetak godina i brojnost im je sve veća. Samo u ovoj lovnoj sezoni lovci našeg udruženja su odstrelili 168 šakala. Ako još uzmeno u obzir da dva puta godišnje na svijet donose potomstvo, po 5-6 mladih, to dovoljno govori o populaciji ove divljači i njenom brzom razmnožavanju-, kaže Vidić.

Jedno je sigurno, ukoliko se prenamnože šakali nanose veliku štetu divljači, posebno plemenitoj i predstavljaju prijetnju za sitnu domaću stoku.

Zbog toga, dodaje Marko Vidić, brodski lovci nastoje brojnost ovog predatora svesti na optimalan broj.

-Najveća su opasnost za srneću divljač i zečeve. U zadnje je vrijeme rijetkost vidjeti 10-15 jedinki srneće divljači na jednom mjestu kao nekada. Ali, borimo se da popravimo trenutno stanje i nastojimo bar smanjiti brojnost šakala u našem lovištu -, dodao je predsjednik Lovačkog udruženja „Vučjak“ ističiću da je to i primarni cilj Šakalijade, manifestacije koja prerasta u tradiciju u brodskom kraju.

Vidić je izrazio uvjerenje da će novim Zakonom o lovstvu koji, kako je rekao, treba da bude usvojen ove godine lovcima biti omogućen lov šakala tokom cijele godine.

Oduševljenje Šakalijadom u Brodu nije krio Fabio Štefe, koji je predsjednik Saveza lovačkih udruženja Kopar iz Slovenije i po drugi put učesnik manifestacije.

Prema njegovim riječima Šakalijada je veoma uspješno organizovana i sjajna je prilika za druženje velikog broja lovaca.

– Nevjerovatno! Ovako veliki broj lovaca kod nas je nemoguće okupiti na jednom mjestu zbog konfiguracije terena, ali i zbog manjeg broja lovaca. Vidim da imate mnogo mladih lovaca i da je lovstvo u razvoju -, konstatovao je Štefe.

Dodaje da je lovstvo ambasador prijateljstva i saradnje među ljudima koje vežu ista osjećanja protkana neopisivom ljubavlju prema prirodi i divljači.

-Lovci nisu oni koji samo pucaju. Lovci ostvaruju veze, saradnju i njeguju prijateljstva -, istakao je on.

Podršku lovačkom udruženju u organizovanju “Šakalijade“ pružila je opština Brod.

Načelnik Broda, Zoran Vidić, ističe da rukovodstvo opštine stoji iza svih nevladinih organizacija posebno dobro organizovanih kakvim je okarakterisao LU „Vučjak“ čijih je više od 400 članova posvećeno opštem cilju – zaštiti i uzgoju divljači, očuvanju lovišta, promociji lovstva ali i lokalne zajednice.

-Šakalijada je prilika da ugostimo lovce iz drugih gradova i država što ujedno povećava orgovornost lokalne zajednice da sve protekne u najboljem redu. Važan je ovo događaj i u smislu turističe ponude Broda -, riječi su načelnika Vidića.

Šakalijadom se, dodao je, naglašava i problem sa šakalima koji uništavaju druge vrste divljači ali i šalje poruka zakonodavcima da se mjenjaju zakonski propisi kako bi lovci imali veće mogućnosti da smanje brojnost ovih predatora na području cijele Republike Srpske.

Šakali ovdje nemaju prirodnih neprijatelja, a brzo se razmnožavaju. Struka tvrdi da svaka životinjska vrsta ima svoje mjesto i ulogu u održavanju prirodne ravnoteže ali s obzirom da su šakali i potencijalni prenosnici zaraznih bolesti, te da često unište više divljači nego što mogu pojesti dodatno opominje da sistemski treba pratiti brojnost njihove populacije i sagledavati tendencije širenja. Po završetku uspješnog lova za sve učesnike četvrte Šakalijade u balon sali u Liješću organizovan je zajedniči ručak i druženje.

Radio Brod / D.I.

Exit mobile version