Održan pomen-parastos za 11 boraca iz Donjeg Klakara

Kod spomen obilježja u Donjem Klakaru, danas je služen pomen parastos i odana dužna počast za 11 boraca VRS iz ovog sela koji su poginuli u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Nakon molitvenog pomena, istaknuto je da je živote za slobodu dalo 11 boraca iz ove mjesne zajednice, a poginuli su braneći svoje porodice, kućni prag i svoje selo. Svi poginuli odlikovani su najvišim odlikovanjima Republike Srpske- Medaljom zasluga za narod.

Obraćajući se prisutnima predsjednik predsjedništva opštinske boračke organizacije Zoran Vidić, naglasio je da poginuli junaci nikada neće biti zaboravljeni, jer je nemjerljiv njihov doprinos i žrtva tokom stvaranja Republike Srpske.

Neki od boraca herojski su poginuli u maju i junu 1992. godine na Lipi nastojeći zaustaviti neprijateljske snage, koje su okupirale i palile srpska sela, i dalji prodor na slobodnu teritoriju.

–Borci iz Klakara pokazali su ogromnu hrabrost i danas saosjećamo sa njihovim porodicama i oživljavamo sjećanje na njihovu borbu-, kazao je Vidić i prisutne upoznao sa nekim od aktivnosti koje Boračka organizacije namjerava realizovati u narednom periodu.

U znak pijeteta prema herojima, i žrtvi koju su podnijele njihove porodice, cvijeće su na spomen obilježje, pored porodica poginulih, položile delegacije OBO i mjesne organizacije boraca, opštine Brod, mjesne zajednice, opštinske organizacije za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila, političkih stranaka i mještani.

Pomen parastos u Donjem Klakaru svake godine služi se na Vidovdan, kada mještani ovog sela proslavljaju svog zaštitnika i slavu tamošnjeg hrama posvećenog svetom knezu Lazaru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)