Odlazak panonskog mornara

“Klonula mu samo glava, k’o da drema, k’o da spava…

“Tužna vijest, preminuo je Đorđe Balašević u 68. godini. Odrastao je i živio u Novom Sadu, u kući u Ulici Jovana Cvijića koja se pominje u njegovoj pjesmi „Neki novi klinci“.

Sa 18 godina je prvi put svirao gitaru i pisao je tekstove koje je vjerovao da neće nigdje objaviti. Prvu pjesmu je posvetio muvi kad je bio prehlađen jer ga je nervirala njena pojava.

Fotografija: studentski.hr

Međutim, uprkos pesimizmu, postao je najpopularniji kantautor u Jugoslaviji. Još 1977. godine je sa drugovima iz gimnazije osnovao akustičarsku grupu Žetva sa kojom je snimio pesmu „U razdeljak te ljubim“ u izdanju RTV Ljubljana. Iako je nije volio, nakon njenog izvođenja na radiju, otvorila su mu se mnoga vrata. Singl je prodat u 180.000 kopija što je bio prvi veliki pjevačev uspjeh. 1978. godine je sa Vericom Todorović oformio novu grupu Rani mraz kojoj je dao ime iz inata vodeći se sibirskom poslovicom „Ako se nadaš dobroj žetvi, čuvaj se ranog mraza“.

Nakon toga kao solo izvođač dostiže vrhunac karijere.

Puno je postigao, biće zauvijek upamćen to je sigurno i dostigao je željeni hlad, tamo gdje nije puno njih stiglo i sada konačno može da se susretne sa deddom, slušaće ga uvek neki novi klinci.

“Ko nije drvo razumeo prvo, Pa tek onda sadio, Taj nije ništa uradio – I, shvatiće, kad-tad, da ne zna šta je hlad”

Tekst: Radioaktivni komarac

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)