Od voćarstva se može lijepo živjeti i zaraditi: Zasad borovnice Pave Dujaka u Donjim Kolibama dobro napreduje

Obavili smo razgovor s Pavom Dujakom, predsjednikom Upravnog odbora Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine. Pavo je u Donjim Kolibama podigao zasad američke borovnice, a u sklopu svog imanja tu se nalazi i pogon za preradu voća i povrća, kao i sušara kapaciteta 1.5 t.

Taj je Savez utemeljen kao nevladina i neprofitna organizacija – udruženje građana, s ciljem djelovanja na provođenju društveno-korisnih projekata i programa od značaja za sve građane, posebno za raseljene osobe i izbjeglice i njihov održiv povratak na prijeratna prebivališta, suživot, razvijanje filantropije u zajednici i uspostave trajnog mira u Bosni i Hercegovini.

Pavo Dujak

Savez se usmjerio na djelovanje kroz poljoprivredu pa je nedavno u Donjim Kolibama podigao nasad borovnica, a njegovi članovi i sami imaju privatne zasade aronije i drugih plodova.

Razvijamo svoje povratničke zajednice i odlučili smo se na nešto drugačije. Na području Opštine Brod poljoprivreda je neiskorišten resurs u razvojne svrhe, a na tržištu vlada veliki interes za prirodno uzgojenim voćem i povrćem. Opredijelili smo se da, uz uzgoj voćki koje nisu tipične za ovaj kraj, ponudimo i preradu tog voća. Tako imamo pogon za preradu voća i povrća koji služi ljudima s ovog područja. Ko ima viškove, može ih pretvoriti u sokove, a postoji i mogućnost izrade ajvara, paradajz sosa i sličnih proizvoda. – kažePavo Dujak.

No, na tome ne planiraju stati.

– S poslovnim partnerom iz dijaspore razvijamo brend kojeg ćemo uskoro zaštititi, a zove se ‘Plodovi Posavine’ ili ‘2P‘. To bi trebao biti registrovani poslovni subjekt koji bi obavljao ovo što mi sada radimo kao dio socijalnog preduzetništva u okviru Saveza. – kazao je Dujak.

Na područje Opštine Brod, zajedno sa svojim saradnicima, donio je netipičnu američku borovnicu.

Kako otkriva Agroklub, prema sjevernoameričkim iskustvima, uzgoj tih plodova moguć je posvuda – od sjeverno-kanadske tundre do meksičkih pustinja – ali, američke borovnice (Vaccinium corymbosum) izrazito su ‘kiseloljubive’ (acidofilne) biljke sa skromnim zahtjevima prema mineralnim hranjivima, a najbolje uspijevaju na humusnim, prozračnim i izrazito kiselim tlima uz pH vrijednost 3,5 do 5,2 (optimalno 4,3 do 4,8).

Borovnice vole veći sadržaj humusa u laganijim zemljištima (5%), zahtijevaju stalnu i dostatnu vlagu, ali i izbjegavanje zemljišta sa stajaćim vodama ili visokim nivoom podzemnih voda. Zbog tako specifičnih zahtjeva, uzgoj američkih borovnica u intenzivnim nasadima ili pojedinačnih rodnih grmova uz okućnice predstavlja pravi izazov. Za uzgoj valja izbjegavati „mrazišta”, teška, vlažna i glinasta područja.

– Imamo nasad od tristo komada. Radi se o američkoj borovnici u vrećama i saksijama, a dio je i u zemlji jer trenutno eksperimentišemo kako će se najbolje ponašati. Imam i vlastiti zasad aronije, a dva povratnika, takođe, imaju svoje. Naša sušara je kapaciteta tonu i po, a imamo i pogon za proizvodnju sokova od grožđa ili vina. – kazao je Dujak.

Kompletan razgovor s gospodinom Dujakom možete pogledati na linku:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)