Od svjetskog rekorda do noćne more: Milion i po balona zavilo Cleveland u crno

Humanitarna organizacija United Way je 1986. godine organizovala događaj koji je trebao biti spektakularan, ali je na kraju ispao tragičan.

Baloni nisu slučajno tu, jer ova priča ima veze s balonima.

U američkom gradu Cleveland šest mjeseci je trajala priprema događaja kojim se trebao prikupiti novac za grad Cleveland i kojim se trebao oboriti svjetski rekord.

United Way je organizovao donacije, željevši sve začiniti puštanjem u vazduh milion i po balona. Time su planirali oboriti Disneyev rekord koji je 1985. pustio milion i dvjesto hiljada balona.

Fotografija: Cleveland.com

Događaj je nazvan “Balloonfest ’86“, šest mjeseci su baloni punjeni helijumom i čekao se kraj septembra za ovaj glomazni podvig. Meteorolozi su najavljivali kišu i vjetrove, nešto što bi moglo poremetiti helijumske balone, no organizatori nisu marili za to.

Plan je bio da se baloni puste u vazduh, i da nakon što se sami izduvaju i padnu na zemlju, počiste.

Međutim…

Dan prije puštanja balona, na veliko jezero Erie, dva ribara, Raymond Broderick i Bernard Sulzer, su otišla na posao. Kada se tu noć nisu vratili, porodice su prijavile njihov nestanak.

Obalna straža je morala sačekati jutro i krenuti u potragu. Onda je zahladnilo. Dok je na jezeru trajala intenzivna potraga za ribarima, u gradu su pušteni baloni.

Dva događaja koja nisu trebala biti povezana ali su to postala.

Hladan vazduh koji je zaduvao, počeo je obarati milion i po balona s neba. Padali su svuda, po autoputu i napravili zastoj u saobraćaju, u kanalizacije i zaglavili je, na aerodrom i blokirali ga.

No, najveću štetu su učinili jer su pali na jezero i otežali potragu Obalnoj straži.

Ionako teška potraga za tijelima u vodi, narandžastim prslucima ili bilo čim što bi ličilo na osobu postalo je nemoguće.

Oblici nisu mogli da se razaznaju jer su baloni plutali u vodi, različitih boja, raštrkani kilometrima daleko.

Potraga je morala da se obustavi.

Nekoliko dana kasnije, valovi su na obalu donijeli dva leša poginulih ribara. Porodice ribara su tužili United Way i dobili tužbu.

Ono što je trebao biti spektakl završio se tragedijom.

Tekst pripremio: Mustafa Sejdinović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)