Od danas obavezna zimska oprema

Od  danas, 1. novembra, do 1. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uslove, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u zimskim uslovima.

Na osnovu Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, putnička i teretna vozila, kao i autobusi moraju posjedovati pneumatike sa gaznim slojem dubine najmanje 4 mm ili  pneumatike sa ljetnim profilom uz posjedovanje odgovarajućih lanaca koji se postavljaju na pogonske točkove u slučaju zimskih uslova. Pored navedenog, teretna vozila i autobusi moraju posjedovati i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg).

Takođe, za sva motorna vozila, pneumatici na  istoj osovini moraju biti jednaki po profilu, konstrukciji i po vrsti gazećeg sloja.

U narednom periodu, policijski službenici će vršiti pojačanu kontrolu vozila u pogledu opremljenosti  zimskom opremom posebno tokom nepovoljnih vremenskih prilika.

„Apelujemo na vozače da radi lične bezbjednosti i bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju, pored zakonske obaveze u pogledu posjedovanja i korištenja zimske opreme, u saobraćaju učestvuju sa tehnički ispravnim vozilom te da  poštuju saobraćajna pravila i propise“, poručuju iz CJB Doboj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)