Od danas i logopedska kolumna na našem portalu

Pored redovnih kolumni ponedjeljkom (Džabaleban) i petkom (Miroslav Gojković) odlučili smo uvesti još jednu kolumnu – logopedsku. Logoped je stručnjak koji se bavi prevencijom, dijagnostikovanjem, terapijom i naučnim istraživanjem poremećaja govora, glasa, govornog i pisanog jezika u djece, odraslih i starijih osoba. Brz tempo života, nedovoljna društvena i socijalna aktivnost, svakako utiče na razvoj govora. Stoga, obratili smo se za pomoć diplomiranom defektologu logopedu Karolini Zečević, koje je drage volje pristala da piše za naš portal i daje osnovne smjernice i neophodne informacije vezane za govorne poremećaje.

Srijedom ćete moći pratiti savjete našeg logopeda.

Karolina Zečević

Karolina je osnivač prve logopedske ordinacije u Republici Srpskoj “Logomedika”. Po zanimanju je diplomirani defektolog master logoped, i sertifikovani reedukatork psihomotorike. Osnovne akademske studije završila je 2010. godine na Defektološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na odsjeku za logopediju i stekla zvanje diplomirani defektolog logoped. Jednogodišnji pripravnički staž zavrsila na Vojno-medicinskoj Akadeniji u Beogradu, “Bolnica za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju”, te u dječjem dispanzeru “Doma zdravlja” Palilula, ogranak Karaburma u Beogradu.

Nakon toga, Zečevićeva je položila državni strucni ispit u Ministarstvu zdravlja i tako postala licencirani defektolog – logoped. 2011. godine, te odbranila master rad sa ocjenom 10 iz oblasti poremećaji glasa kod djece na KBC – ORL Zvezdara. Paralelno sa master studijama završila je i jednogodišnju edukaciju na Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu.

Svoje teorijsko znanje primjenjivala u privatnoj neuropsihijatriskoj ordinaciji “Dr Selaković” učeći od eminentnih reedukatora psihomotorike. Po povratku u Republiku Srpsku, od 2012. godine stiče radno iskustvo u Zavodu za slijepa i slabovida lica Derventa. Učesnik (pasivni) na međunarodnom “Kongresu logopeda” u Osijeku, kao i brojnih edukacija i seminara na nivou Republike Srpske. Realizator dva velika skrininga od 1800 ispitanika “Procjena govorno-jezičke patologije predškolske i školske djece” na području Broda i Dervente.

Ne tako davne 2015. godine otvara svoju privatnu logopedsku ordinaciju “Logomedika” u Derventi. Aktivno konsultativno sarađuje sa DZ Derventa i DZ Prnjavor, JUP “Beli Andjeo”, Brod. Stručni saradnik u JU “Dom za starija i nepokretna lica” Brod. Predsjednik Prvostepene stručne Komisije za usmjeravanje djece i omladine sa smetnjama u razvoju, Predsjednik Prvostepene stručne Komisije za utvrđivanje visine tjelesnog oštećenja, kao i predsjednik Komisije za procenu odraslih lica pri JU Centar za socijalni rad Brod.

Autor Kolumni u “Derventskom listu” i portalu “E Brod”. Autor terapijskih vježbi koje je objavila academia.edu. Uvijek i sa zadovoljstvom učestvuje u brojnim humanitarnim akcijama, između kojih je i sam inicijator jedne od najvećih – humanitarnog koncerta “Za Lanu” 2012. godine; akcija prikupljanja školskog materijala pod nazivom “1 dijete – 1 olovka” za djecu Broda, kao i niz brojnih humanitarnih akcija. U svojoj karijeri broji na desetine javnih edukacija, besplatnog karaktera, sa ciljem podizanja svijesti o ranoj intervenciji i prevenciji govorno-jezičkih poremećaja kod djece.

Udata, majka dva sina, Radoš (3 godine), i Gavrilo (4mjeseca).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)