Objavljen Pravilnik o planu upisa srednjoškolaca u školsku 2021/2022. godinu

komorars.ba

Pravilnik o planu upisa učenika u srednje škole za školsku 2021/2022. godinu, kojim je predviđen upis njih 10.953, objavljen je na portalu Vlade Republike Srpske www.vladars.net na stranici Ministarstva prosvjete i kulture.

Ovim Pravilnikom pomenuti broj učenika biće raspoređen u 466 odjeljenja, od čega 8.251 učenik u zanimanja četvrtog stepena složenosti, a 2.702 učenika u zanimanja trećeg stepena, saopšteno je iz resornog ministarstva.

U novoj školskoj godini planiran je upis učenika u nova zanimanja.U struci građevinarstvo i geodezija planirana su dva nova zanimanja – fasader i monter suve gradnje – moler, u struci mašinstvo i obrada metala planirana su zanimanja – operater savremenim tehnologijama i mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike.

– U struci elektrotehnika planirano je novo zanimanje – tehničar multimedija, u struci ekonomija, pravo i trgovina – carinski tehničar, a u struci poljoprivreda i prerada hrane zanimanja – agrotehničar i agroproizvođač – navode iz Ministarstva.

Učenici i njihovi roditelji na tom planu besplatno mogu preuzeti android aplikaciju „Vodič kroz zanimanja“, koja je ažurirana i dostupna na „Gugl plej marketu“.

– Svi zainteresovani mogu preuzeti i instalirati aplikaciju na svoje mobilne telefone, a za isto je potrebno da se u pretraživaču na „Gugl plej marketu“ unese – Vodič kroz zanimanja i pretraga će prikazati željenu aplikaciju – pojasnili su u resornom ministarstvu.

Aplikacija omogućava učenicima osnovnih škola i njihovim roditeljima prikaz plana upisa za školsku 2021/2022. godinu u svakoj srednjoj školi u Srpskoj, kao i opise svih zanimanja, uključujući statističke podatke Zavoda za zapošljavanje Republike.

– Na taj način pomažemo budućim srednjoškolcima da lakše pronađu željeno zanimanje – navedeno je u saopštenju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)