Obilježeni Dani vučjačke brigade na Lipi

U prva tri mjeseca Odbrambeno – otadžbinskog rata 1992. godine na liniji odbrane od Modriče i Doboja prema Brodu i Derventi, na planini Vučijak, poginulo je na desetine civila i vojnika bivše JNA. Tim povodom, juče i danas organizovani su ”Dani Vučijačke brigade” u okviru kojih je služen parastos i odata dužna pošta poginulim braniocima Vučijaka.

U spomen crkvi Svetog kneza Jovana Vladimira sveštenici SPC služili su liturgiju, a potom i parastos za 124 borca sa Vučijaka i 47 vojnika bivše JNA koji su poginuli u proljeće prije 29 godina za manje od tri mjeseca. Odbranom linije duge 25 kilometara na Vučijaku spriječen je prodor regularnih snaga Hrvatske vojske prema Koridoru i dubini srpske teritorije.

Marko Goranović je tada ostao bez noge, druga je polomljena, ali je Lipa ostala slobodna, stvorena je Republika Srpska.

-Mislio sam da ću umrijeti. Rekao sam da mi pozdrave mojih pet sinova i suprugu. Nemojte ovo napustiti, borite se do kraja. To su bile moje riječi u tom trenutku-, rekao je Goranović.

Predstavnici Grada Doboja i opština Brod, Modriča i Vukosavlje, kao i njihovih Boračkih organizacija, te komandant Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Milorad Krajšumović položili su vijence i cvijeće na spomen obilježje na Lipi. Ove godine domaćin manifestacije bila je opština Modriča, čiji načelnik Jovica Radulović kaže da se heroji moraju pamtiti.

-Na nama je obaveza da Republiku Srpsku gradimo, jačamo ekonomski. Samo tako ćemo i na taj način odati pravu počast onima koji su dali svoje živote-, poručio je Radulović.

Lipa je bila prva kapija na putu oslobođenja i odbrane Broda, poručio je Zoran Vidić, načelnik ove lokalne zajednice.

-Za nas Brođane Lipa je snažan simbol i višedecenijska poruka svima koji bi bili riješeni da se obračunaju sa srpskim narodom. Ponosan sam, vjerujem i svi preživjeli Brođani, na naše vojnike koji su sa saborcima i prijateljima iz Modriče, Doboja, Dervente stali na Lipi i zaustavili neprijateljske snage-, rekao je Vidić.

Bez slobodnih Lipe i Vučijaka ne bi bilo ni slobode Broda, ali ni Koridora života, te humane bitke nad bitkama, poručio je predsjednik Boračke organizacije Brod Zoran Vidić.

-Hrvatske snage sa svojim paravojnim formacijama iz Broda, Dervente i Odžaka da su uspjele izaći na reku Bosnu, ovaj Koridor ne bi išao ovim putem-, tvrdi Zoran Vidić, predsjednik OBO Brod.

U susret ovoj manifestaciji održan je ”Marš putevima prvog srpskog progona u BiH od Broda do Lipe”. Marš mira bio je dug 10,2 kilometra i okupio je veliki broj učesnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.