Obilježen jubilej brodskog župnika don Antonia Čuture: Rođendan, imendan i 20 godina službe

Danas je u Donjim Kolibama kod Broda bila vesela atmosfera. Kolibarski župnik don Antonio Čutura, koji je ujedno i sveštenik u crkvi Svetog Ilije u Brodu, imao je mali jubilej.

Naime, don Antonio je danas proslavio svoj rođendan. A kako se danas obilježava i Sveti Ante, naš sagovornik je dvostruki slavljenik – danas mu je i imendan. Međutim, slavlju nije kraj, Antonio danas obilježava i dvadeset godina od stupanja u svešteničku službu.

“Da, danas je moj zaštitik Sveti Ante Padovilski, imendan mi je. A pošto me majka rodila na današnji dan, danas mi je i rođendan. Dvadesetdevetog ovog mjeseca je 20 godina otkako sam se zaredio tako da sam objedinio sva tri ova događaja da ih proslavim i obilježim ovdje s prijateljima”, radosno priča Antonio.

Izuzetno lijepa manifestacija i pravi jubilej. Antonijevi prijatelji, poznanici i članovi porodice sastali su se u Donjim Kolibama kako bi svojim prisustvom uveličali njegovo slavlje. Kada je u pitanju iskreno prijateljstvo, kilometri su samo broj na papiru i ne predstavljaju nikakvu prepreku da se prijatelju izmami osmijeh na lice i razmijene lijepe riječi. Prijatelji don Antonia došli su iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine kao i susjedne Hrvatske kako bi zajedno proslavili ova tri događaja, što govori o njegovoj ljudskoj veličini.

“Jako mi je drago, došli su ljudi iz Posušja, Tomislavgrada, Slavonskog Broda i cijele Slavonije, Županje, kao i iz Bosanskog Broda. To su sve moji prijatelji s kojima imam jako lijepe odnose i zaista mi je drago što su tu da zajedno podijelimo ovu moju sreću. To mi je onda dvostruka sreća. Jer, ako sam slavim – kao i da ne slavim”, nastavlja don Antonio.

Pedesetak prisutnih zvanica imalo je samo riječi hvale za svog prijatelja, poznanika i župnika. A da je Antonio savremenih shvatanja i zaista pozitivna osoba, govori činjenica da je među zvanicama veliki broj pripadnika različitih vjeroispovijesti – katoličke, pravoslavne i islamske.

“Od prvog dolaska u Brod gajim dobre odnose sa svima, pravoslavcima, muslimanima, ateistima. Sve su to božja djeca koja trebaju sarađivati na ovom putu, na ovoj Zemlji, na ovoj suznoj dolini, kako kaže biblija. Idemo zajedno”, optimističnim tonom priča Antonio.

Popularan među župljanima, uvijek raspoložen za čašicu razgovora, don Antonio je ugodan sagovornik. Uvijek spreman da sasluša, posavjetuje, ali i prihvati savjet. Njeguje dobre odnose i sa ostalim sveštenim licima koji imaju svoju misiju u Brodu.

“Poručio bih svima da se otvorimo jedni prema drugima, da ne gledamo razlike i ono što nas razdvaja, već da gledamo na ono što nas spaja i zbližava. Među ljudima je mnogo više stvari koje treba tražiti i istražiti, uvezivati a ne kopati po onome što je drugačije”, poručuje nam don Čutura.

Naš razgovor prekidaju zvanice koje bi rado s njim da se fotografišu, razmijene poneku rečenicu, ali i pozdrave, posebno oni koji trebaju na dalji put. Antonio ih sve srdačnim i iskrenim osmijehom “od uva do uva” posmatra, ohrabruje, ispraća…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.