Novi Sad ispratio svog panonskog mornara

Novosađani su se večeras na Keju žrtava racije, oprostili od svog sugrađanina, čuvenog kantautora i ambasadora dobre volje, Đorđa Balaševića.

Nadrealna filmska scena u Novom Sadu izmamila je najtananija osjećanja svih koji su došli da se oproste od Đorđa Balaševića. Novosađani, vioko podignutih ruku, držeći telefone sa upaljenim svjetlima, odslušali su poslednju numeru na ispraćaju “Odlazi cirkus” koju je izveo je hor opere Srpskog narodnog pozorišta. Aplauz je trajao dugo.

Sa razglasa su se gotovo dva sata čule pjesme novosadskog kantautora, a blizu 20.000 ljudi pjevalo je i aplaudiralo dobro poznate stihove koji su obilježili njihove živote.

Dunavom plivaju sveće, dok se lampioni sa Petrovaradinske tvrđave dižu u nebo obasjavajući ogromnu fotografiju Balaševića. Duž Dunava čamci na kojima gore baklje, i na taj način odaju poštu Panonskom mornaru uz taktove pjesme “Noć kada sam preplivao Dunav”. Hor Opere Srpskog Narodnog pozorišta i solistkinja Verica Pejić otpjevali su i pjesmu “Slovenska”.Horsko pjevanje pjesme “Jesen stiže dunjo moja” na ispraćaju ostaće upamćeno u istoriji Novog Sada.

Ređale su se Đoletove numere jedna za drugom, sve su propraćene velikim aplauzom, a prisutni su pjevali u glas. Na samom početku programa čula se pjesma “Regruterska”.Svuda na Keju položeno je bijelo cveće. Velika slika na Tvrđavi pokazuje slavnog šansonjera na jednom od koncerata.

Fotografija Ivan Jolić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)