Novi Poloj prkosi mortalitetu: Naselje u kom je dječja graja jača od mobilnih telefona i računara

Novi Poloj je naselje koje pripada opštini Brod. Nastalo je početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka iseljavanjem stanovnika sela Poloj, a koji su morali napustiti svoja ognjišta usljed čestog izlivanja rijeke Save. Danas je Poloj naselje sa devedesetak domaćinstva, ali izuzetno bogato djecom!

Godinama unazad novine, TV emisije, internet portali, pišu o masovnim odlascima iz Bosne i Hercegovine. Nerijetko možemo pročitati kako je za godinu dana, u cijeloj Republici Srpskoj, nestalo jedno selo, opština, grad; kako se ugasila škola…

Iseljavanje u inostranstvo je česta pojava, odlučivanje mladih na potomstvo sve je teža odluka zbog straha i nesigurnosti za egzistenciju, neriješenih stambenih pitanja, zaposlenja.

Međutim, brodsko naselje Novi Poloj je pravo osvježenje.

Nenad, Darko, Anja, Dejan, Nika, Andrej, Jelena – samo su neka imena od mališana koji žive u ovom naselju. Na školskom su raspustu i nema dana da se ne sastaju na svom omiljenom okupljalištu kod spomen-krsta na samom ulasku u naselje. Svakodnevno su tu. Veseli, raspoloženi i nasmijani. Bicikli su svuda naokolo, kao i nezaobilazan sportksi rekvizit – fudbalska lopta.

Kao u Tomu Sojeru, maštaju o završetku gradnje njihove kolibe, kao i ko sljedeći žmiri, ko je međ njima najbrži.

Koliba u nastanku

Na stolu ispod nadstrešnice koju su stariji Polojčani podigli prije nekoliko godina, mlade snage ovog naselja do kasno u noć, igraju karte i mnogobrojne društvene igre. Posebna zanimljivost je da niko od mališana nije imao mobilni telefon. Uglas su rekli – šta će nam telefoni, došli smo da se igramo i družimo, a ne da igramo igrice!

Član Savjeta mjesne zajednice Brodsko polje 2 Miodrag Gojković navodi da naselje ima oko 93 domaćinstva i čak 74 djece dobi do 15 godina.

Djeca su najveći kapital našeg naselja i zalog budućnosti, tvrdi Gojković, srca su nam puna. Kada ih vidimo kako se druže s vršnjacima nastojimo im pružiti bezbrižno djetinjstvo, naučiti drugarstvu, poštenju i pravim vrijednostima.

Mještani ovog prigradskog naselja su izuzetno složni, brzo se organizuju za radove u svom naselju, od košenja, farbanja, uređenja… Isto tako usmjeravaju i svoje najmlađe, sloga, poštenje i drugarstvo trebaju biti na prvom mjestu.

– Poloj ima 93 domaćinstva, i to je što se tiče kuća, a što se tiče djece imamo ih sedamdesetčetvoro starosti do 14-15 godina. Djeca se najčešće okupljaju kod spomen-krsta, tu im je centar dešavanja, igraju se ganje, žmurke, prave kolibu, navodi Gojković.

Polojčani su nadaleko poznati po fudbalskoj utakmici koja se igra na Božić, poslije porodičnog ručka, u kojoj snage odmjeravaju oženjeni protiv neoženjenih.

-Rezultat je u drugom planu. Svake godine veći je broj oženjenih, i važno je druženje. I ovakav događaj se čitave godine prepričava, ponosno će Gojković.

A s obzirom da je broj oženjenih iz godine u godinu veći, Poloj se iz godine u godinu nada i raduje prinovama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)