Novi pogon Rafinerije nafte Brod svečano pušten u rad

Pokretanju novog pogona ove rafinerije prisustvovali su Anatolij Vaclavič Karaljus, generalni direktor Rafinerije nafte Brod, Igor Viktorovič Šelkunov, generalni direktor za preradu i plasman naftnih derivata Žarubežnjeft a.d., Sergej Ivanovič Kudrjašov, generalni direktor Zarubežnjeft a.d., Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, Radovan Višković, premijer RS i Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH.

U pitanju je gasna kompresorska stanica, čiji rad je omogućen dovodom prirodnog gasa gasovodom kojim je Rafinerija spojena sa gasnim sistemom Hrvatske.Investicija projekta je 16 miliona evra.Višković je rekao da svaka investicija otvara prostor za nove investicije.

“U planu je izgradnja gasne elektrane. Važno je da imamo novih 5,5 kilometara gasovida, imamo kompresorsku stanicu”, kazao je Višković.

Dodao je da je sljedeća stanica za gas iz RN Brod i Rafinerija ulja Modriča, koja će na ovaj način biti više ekološka.

Dodik je kazao da zapad prisustvo Rusije kod nas opisuje kao maligan uticaj, te upitao kakav onda uticaj ima Njemačka koja prijeti sankcijama.

Dodao je da postoji mogućnost da ovaj gas u budućnosti ide u oba smjera, što znači da bi se gas odavde mogao izvoziti na zapad.

Nezavisne

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)