Nove mjere za karantin u Hrvatskoj

​Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je najnovije preporuke za određivanje karantina.

Dvije grupe građana koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom više neće morati u karantin.

Preboljeli i potpuno vakcinisani ne moraju u karantin

Osobe koje su preboljele Covid-19 i dovršile primarno vakcinisanje (vakcinisale se s dvije doze ili jednom dozom Janssena) izuzete su od karantina u slučaju bliskog kontakta sa zaraznom osobom bez vremenskog ograničenja (ako razviju simptome u okviru 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta postupa se kao sa sumnjom na COVID-19).

Nakon bliskog kontakta sa zaraženom osobom osobe koje su dovršile primarno vakcinisanje trebaju se strogo pridržavati epidemioloških preporuka za sprječavanje kapljičnih infekcija sljedećih 14 dana i preporučljivo je da se testiraju brzim testom 5-7 dana nakon bliskog kontakta (ako razviju simptome unutar 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta, postupa se kao sa sumnjom na COVID-19).

Od preporuke za testiranje 5-7 dana nakon bliskog kontakta s oboljelim izuzete su samo osobe koje su preboljele COVID-19 unazad šest mjeseci.

“Zdravstveni djelatnici i djelatnici u drugim ustanovama koji dolaze u kontakt s osjetljivim pojedincima (skupinama) iako su cijepljeni protiv COVID-19 testiraju se brzim antigenskim ili PCR testom odmah nakon rizičnog kontakta, 7. dana nakon kontakta i 14. dan nakon kontakta, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od dovršetka primarnog cijepljenja ili primitka dodatne doze”, stoji u preporukama.

Završetak karantina

Trajanje karantina ostaje 10 dana.

Oni koji su preboljeli covid-19 bez simptoma iz izolacije mogu izaći 10 dana nakon prvog pozitivnog testa. Bolesnici koji su imali blažu bolest, a nisu imunokompromitirani, mogu izaći iz izolacije nakon 10 dana od testiranja te ako tri uzastopna dana nisu imali temperaturu.

Oni koji su teško bolesni, a nisu imunokompromitovani, iz karantina mogu izaći nakon što tri dana nisu imali temperaturu, a nakon što je prošlo 20 dana od početka bolesti.

Teško imunokompromitovani bolesnici iz karantina mogu izaći ako tri dana nisu imali temperaturu, imaju značajno poboljšanje simptoma te je prošlo najmanje 20 dana od prvog dana bolesti ili su imali dva uzastopna negativna rezultata brisa RT-PCR testiranja na SARS-CoV-2 s razmakom od minimalno 24 sata, s time da je prvi bris uzet najmanje deset dana od početka bolesti i nakon što je bolesnik tri uzastopna dana bez povišene temperature.

(Index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)