Nove informacije o početku školske godine u Republici Srpskoj

Školska godina u Republici Srpskoj počinje 1. septembra. Roditelji polako pripemaju svoje đake za prvi školski dan, a juče je potvrđeno da će časovi trajati 45 minuta.

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS rekla je da će ovo ministarstvo predložiti Vladi Republike Srpske da nastava u Republici Srpskoj započne 1. septembra u školskim klupama, uz trajanje časova od 45 minuta i bez podjele odjeljenja na grupe.

Ovo znači da će nova školska godina početi na način na koji se odvijala prije pojave koronavirusa.

Ministarka je rekla da bi učenici trebalo da imaju mali i veliki odmor kao i ranije, a da će u slučaju pogoršanja epide-miološke situacije škole nastavu organizovati u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

“Sve škole i đački domovi su pristupili pripremama svojih objekata, dezinfekciji prostora, obezbjeđenju dezinfikatora i sredstava za higijenu, kako bi se nesmetano započela nova školska godina.  Institut za javno zdravstvo propisao je pre-poruke za organizaciju nastavnog procesa, preporuke za zaposleno osoblje i preporuke za učenike u uslovima pan-demije kojih će se učenici i nastavnici, kao i do sada, morati pridržavati”, istakla je ministarka.

Roditelji sa kojima smo razgovarali raduju se novom početku škoslke godine na stari način, posebno jer se učenici iz jednog razreda neće odvajati i nadaju se da će se sami učenici lako prilagoditi starom novom početku školske godine.

Podsjetimo da će ove godine učenici osnovnih škola sa područja grada Banjaluka dobiti besplatne udžbenike, a podjela udžbenika je u toku.

“U cilju ušteda i smanjenja troškova za nabavku udžbenika tokom narednih godina, a po uzoru na mnoge razvijenije i ekonomski stabilnije gradove, roditelji pri preuzimanju kompleta udžbenika potpisuju revers, kako bi one udžbenike koji budu očuvani mogli da vrate i kako bi oni mogli biti iskorišteni za neku od narednih godina. To se ne odnosi na radne sveske i slične udžbenike koji se popunjavaju u toku nastavnog procesa, već na udžbenike koji su se i ranijih godina mogli koristiti više puta”, rekli su iz Gradske uprave.

Dodaju da u slučaju da djeca oštete, izgube ili pošaraju udžbenike, roditelji neće plaćati odštetu, niti snositi bilo kakvu drugu odgovornost. Takođe, udžbenici koji nedostaju poput onih iz vjeronauke, biće dostavljeni naknadno.

Grad je prvobitno planirao nabavku udžbenika učenicima od trećeg do devetog razreda, a nakon odluke Vlade Repu-blike Srpske da finansira udžbenike za treći i četvrti razred u svim opštinama Republike Srpske, kako se ne bi duplirali udžbenici, Grad Banja Luka finansira nabavku udžbenika od petog do devetog razreda.

S obzirom na to, sredstava koja je Grad prvobitno predvidio za udžbenike za treće i četvrte razrede u iznosu od oko 300.000 KM, biće  usmjerena za drugi vid podrške za osnovce i srednjoškolce, jer Grad priprema set podrške koji se od-nosi na pronatelitetnu politiku.

Upravo zbog toga, cilj je da se što više udžbenika očuva i iskoristi bar dvije, tri godine, kako bi svake naredne godine iznos za kupovinu besplatnih udžbenika bio manji, a kako bi se novac prusmjerio u sufinansiranje prevoza đaka, grad-nju igrališta, dvorana ili za druge vidove podrške mladima.

Početak školske godine u Republici Srpskoj počinje u srijedu, 1. septembra 2021. godine.

(6yka)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)