Neutralizovane tri granate u Tuleku

Pripadnici deminerskog tima Republičke uprave Civilne zaštite danas su u Brodu, preko puta Vatrogasnog doma u Brodu, u mjesnoj zajednici Tulek, izvršili aktivnosti neutralizacije pronađenih eksplozivnih sredstava zaostalih iz proteklog rata.

Naime, radi se o granatama koje su građani donoseći sekundarne sirovine donijeli na otpad, a koje po riječima Vidosava Pejića operativnog oficira u Republičkoj upravi civilne zaštite iz sektora deminiranja, zbog opasnosti koju predstavljaju po živote građana – ne smiju transportovati.

-Građani su donoseći sekundarne sirovine na otpad, donijeli i minsko-eksplozivna sredstva, odnosno granatu od 100mm koja je opasna za transport i moramo je neutralizovati na licu mjesta. U Civilnoj zaštiti u Brodu bile su još dvije granate, pa je tako kod sve tri granate danas izvršena deflagracija eksplozivnog punjenja, odnosno spaljivanja eksplozivnog punjenja u okviru projektila- objasnio je Pejić.

Nakon tri eksplozije od operativnog oficira Pejića dobili smo informaciju da je akcija uspješno realizovana, i da su sve tri granate neutralizovane.

Pejić apeluje na građane da pronađena minsko-eksplozivna sredstva ne transportuju, ne pomijeraju a posebno ne donose na otpad, jer su takve aktivnosti i zakonom zabranjene.

On naglašava da su građani u slučaju da pronađu neko od minsko eksplozivnih sredstava dužni da pozovu brojeve 121 ili 122, odnosno da o tome obavijeste nadležne institucije.

Izvor: Radio Brod

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)