Narodna Skupština sutra predlaže dva nova zakona kao odgovor Incku

Dva zakona o kojima će Narodna skupština Republike Srpske raspravljati na posebnoj sjednici 30. jula

Dva zakona predviđaju da se ne dozvoli provođenje odluke visokog predstavnika u Republici Srpskoj, a svako ko povrijedi ugled Republike Srpske i njenih naroda biće procesuiran i kažnjen.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković pojasnio je da je riječ o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske i o donošenju posebnog zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

Petković je pojasnio da je izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika predviđeno jedno novo krivično djelo, a to je povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda gdje će se predvidjeti posebne kazne i posebno kažnjavanje za svakog onoga ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb ili himnu – ponizi ili pokuša da naruši.

Takođe, biće posebno kvalifikovano djelo ko Republiku Srpsku označi kao agresorsku ili genocidnu tvorevinu ili njene narode genocidnim ili agresorskim.

– Ovdje se željelo uvesti jedno posebno krivično djelo gdje su predviđene kazne zatvora do tri godine za osnovno djelo, a kvalifikovano djelo od šest mjeseci do pet godina – rekao je Petković za ATV.

On je dodao da će Narodna skupština donijeti zakon kojim se neće primjenjivati odluka visokog predstavnika i kojim se obavezuju nadleži organi Republike Srpske, odnosno da neće sarađivati sa nadležnim organima BiH na primjeni odluke koju je nametnuo visoki predstavnik.

– Na jednoj strani to znači da organi Republike Srpske neće sarađivati ako Tužilaštvo BiH, Sud BiH, SIPA ili bilo koja druga agencija na nivou BiH budu željeli da provode odluku viskog predstavnika u Srpskoj.Organi Republike Srpske neće im dati podršku, ni logističku ni pravnu ni bilo kakvu drugu i nećemo dozvoliti da se ta odluka provede na niovu Srpske – istakao je Petković.

O ovim zakonima raspravljaće se po hitnom postupku a donijeće se odluke o prijevremenom stupanju na snagu tih zakona.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana u petak u 12.00 časova i biće zatvorena za javnost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)