Naftaši najavili poskupljenje goriva u Srpskoj

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS najavljuju poskupljenje goriva zbog povećanja nabavnih cijena u zadnjih 20 dana.

Procjene govore da će u narednim danima cijene i benzina i dizela na svim benzinskim pumpama ići preko 2,02 KM, rekao je Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

Fotografija Pixabay

Prema njegovim riječima, mnogi distributeri rade sa minimalnim maržama koje nisu dovoljne za funkcionisanje i pozitivno poslovanje.

“Da li je do povećanja ulaznih cijena došlo zbog najava otvaranja granica Evropske Unije i pokušaja da se ekonomije pokrenu prema ranijim trendovima, pokazaće vrijeme, ali u svakom slučaju da ne možemo očekivati stabilizaciju tržišta”, rekao je Trišić za portal InfoBijeljina.

Kako je dodao, trenutne cijene naftnih derivata na benzinskim stanicama u Republici Srpskoj se kreću od 1,89 do 2,09 KM za BMB 95 i 1,89 do 2,05 KM za ED5, dok je TNG 1,04 do 1,16 KM.

Istakao je da su cijene u Srpskoj i dalje niže u odnosu na Federaciju BiH do 10 feninga, a u odnosu na region, kako je rekao, i do 40 feninga.

“Svi distributeri naftnih derivata na benzinskim pumpama su povećali maloprodajne cijene u prosjeku za pet feninga u zadnjih nekoliko dana. Maj mjesec pokazuje nestabilan period što se tiče cijena, jer se bilježi konstantan rast na benzinskim pumpama”, rekao je Trišić.

Prema njegovim riječima, značajan je rast ulaznih cijena, odnosno nabavnih iz rafinerija i ostalih izvora snabdijevanja.

“Ako se posmatraju parametri na berzi, trenutno je cijena nafte BRENT 551 dolara po toni ili 67 dolara po barelu, što je porast od 20 $/toni ili 20 $ po barelu, u zadnjih mjesec dana. Podsjećam da je ovaj nivo kotacija na berzi bio u maju 2019, i da su tada maloprodajne cijene na benzinskim pumpama bile 2,25 – 2,30 KM”, rekao je Trišić za portal InfoBijeljina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)