Na granici padali kradljivci i falsifikatori: Za prvih šest mjeseci ove godine uhapšena 281 osoba

Pripadnici Granične policije BiH za prvih šest mjeseci ove godine uhapsili su 281 osobu, a prestupnici na granicama najčešće su “padali” zbog teških krađa, falsifikovanih isprava, zloupotrebe opojne droge i tuča.

Da su graničari od 1. januara do 30. juna ove godine imali pune ruke posla potvrđuje i podatak da su gotovo svakog dana uhapsili po jednu, dvije, pa čak i više osoba, za koje je utvrđeno da ih potražuje sud ili policijski organi u BiH.

– U prvoj polovini ove godine uhapšene su 103 osobe ili 57,9 odsto više nego u istom periodu 2020. godine – istakli su za Glas Srpske u Graničnoj policiji BiH.

Potrage za osobama koja su na granici u ovoj godini uhapšene najčešće su bile raspisane, kako kažu, zbog krivičnih djela protiv imovine, odnosno, krađe, teške krađe, prevare, ali i zloupotrebe opojne droge.

– Evidentirana su i krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, ali i krivična djela kao što su falsifikovanje isprava i nasilničko ponašanje – istakli su u Graničnoj policiji BiH za Glas Srpske.

Naveli su i da je određeni broj potraga bio raspisan zbog izdržavanja pravosnažno izrečene kazne zatvora.

Pripadnici ove policijske agencije od početka godine, posebno nakon poboljšanja vremenskih uslova kada nastaje najveći pritisak od pokušaja nezakonitog prelaska granice BiH odvratili su i više od 2.000 migranata.

Da bi u idućem periodu što bolje štitili granice, u Graničnoj policiji BiH ističu da će prije svega raditi na tome da povećaju broj policijskih službenika.

– Osim toga u planu je nabavka sofisticirane opreme i obuka policijskih službenika za njeno korišćenje, ali i saradnja sa agencijama u BiH i međunarodna saradnja – naglasili su za Glas u Graničnoj policiji.

Nedostatak ljudskih resursa

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić i pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Dragan Kulić sastali su se prošle sedmice u Zvorniku sa komandirom Jedinice granične policije Zvornik Muamerom Fazlagićem. Oni su, između ostalog, razgovarali o problemima s kojima se najčešće susreće ova policijska agencija te ukazali na nedostatak ljudskih resursa i materijalno-tehničkih sredstava.

(Srpska Info)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)