MUP savjetuje kako zaštititi imovinu tokom godišnjih odmora

Policijska uprava Doboj apeluje da u sezoni godišnjih odmora građani preduzmu intenzivnije mjere zaštite kako bi umanjili rizik od situacija u kojim bi kriminogena lica koristeći nepažnju ili odsustvo domaćina mogli ugroziti ili otuđiti njihovu imovinu.

Doboj podsjećaju da je zaštita od kriminala efikasnija ukoliko i sami građani preduzimaju određene mjere radi lične zaštite i zaštite svoje imovine, te ukoliko sarađuju međusobno i sa policijom.

– Zato apelujemo na građane da ukoliko uoče neobične situacije ili sumnjiva ponašanja nepoznatih lica u svojoj zgradi, u blizini kuće, na parkiralištu ili u neposrednom okruženju, odmah pozovu policiju na besplatan dežurni broj 122. Poziv može biti i anononiman, naglašavaju u PU Doboj.

Dragocjenosti i novac ne ostavljati u kući ni na tzv. „skrivenim mjestima“, jer i provalnicima su takva mjesta poznata. Preporučuju i fotografisanje nakita i vrijednijih predmeta radi prepoznavanja u slučaju eventualnog izvršenja krivičnog djela.

– Vrijednosti poput novca, nakita, umjetničkih dijela i drugih predmeta treba povjeriti na čuvanje nekome od povjerenja ili pohraniti u trezor banke. Ključeve od stana takođe ne treba ostavljati na „skrivenim mjestima“, nego osobi od povjerenja koja će češće obilaziti kuću ili stan, a pri tom povremeno osvjetliti prostorije i prazniti poštansko sanduče kako se ne bi stekao utisak da u kući ili stanu niko ne boravi, savjetuju iz PU Doboj.

Preporuka je da se na društvenim mrežama ne ostavljaju poruke o svom odsustvu, te da ukoliko su u mogućnosti da na objektima ugrade sisteme zaštite poput osvjetljenja objekata sa senzorima pokreta, alarm, video nadzor i slično.

– Kako bi se zaštitili od provalnika i svoje domaćinstvo učinili sigurnijim, građanima savjetujemo da za vrijeme odsustva iz stana ili kuće ne ostavljaju otvorene prozore ili balkonska vrata, niti spuštene roletne. Takođe, u blizini stambenih objekata ne treba ostavljati ljestve, sanduke, burad i slične predmete koji bi eventualnom izvršiocu omogućili lakši pristup objektu. Radne mašine, alate i druge vrijedne predmete koje građani često ostavljaju neobezbjeđene u dvorištu, treba unijeti u garaže i pomoćne objekte, koji će biti zaključani, stoji u saopštenju.

Radi sprečavanja eventualne krađe vozila preporuka je da kada napuštaju vozilo ugase motor i izvade ključ iz kontakt brave, te da u vozilu ne ostavljaju dokumente, torbice ili vrijedne predmete.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)