mr Karolina Zečević, defektolog – Poremećaj gutanja ili disfagija

Usled mnogih neuroloških poremećaja i stanja, npr. karcinoma, posledica bude disfagija. Disfagija označava poremećaj pri kojem je potrebno više vremena i truda da hrana i tekućina iz usta dospeju u želudac. Poteškoće sa gutanjem mogu biti povezane sa bolom. U nekim slučajevima, možda nećete biti u stanju progutati sadržaj iz usta uopšte. Otežano gutanje se može pojaviti u bilo kojem životnom dobu, ali je češća kod starijih ili odraslih osoba, te kod dece posle neurološke patologije. Uzroci disfagije variraju, a lečenje zavisi od etiološkog faktora.

Najčešći uzroci su ahalazija – poremećaj pokretljivosti jednjaka, suženje ili tumor jednjaka, gastroezofagealna refluksna bolest, koja se emituje vraćanjem želudačnog sadržaja u jednjak, eozinofilni ezofagitis, odnosno upala sluznice jednjaka, mnogi neurološki poremećaji i oštećenja, te neki oblici tumora.

Disfagija kod dojenčadi i dece može se javiti u slučajevima bolesti CNS, kao što je cerebralna paraliza i meningitis, te rascepa usne ili rascepa nepca.

Lečenje disfagije često zavisi od vrste ili uzroka poremećaja gutanja. Posle intervencije od strane stručnjaka, sledi logopedska rehabilitacija, odnosno terapija. Logoped objašnjava osnovne postulate čina gutanja, te prolazi sa pacijentom određene faze terapije i vežba. Kada uspete da progutate vodu, uspeli ste u terapijskom procesu.

Ukoliko smatrate da je vama ili vašem djetetu neophodan logopedski tretman, pregled možete zakazati putem broja telefona +387 66 987 516.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)