mr Karolina Zečević, defektolog – logoped: Prevremeno rođena deca

Jedan od oblika odstupanja od urednog motornog razvoja kod prevremeno rođene dece može da bude pojava asimetrije.

Karolina Zečević, mr defektolog – logoped

Ovaj vid odstupanja prepoznaje se po asimetričnom držanju glave, trupa, ruke i noge sa iste strane, u položaju na leđima ili stomaku, kao i pri izvođenju određenih pokreta. Da bi se sprečilo razvijanje pogrešnih šema, odnosno uspostavio uredan redosled i kvalitetan razvoj motornih aktivnosti, neophodno je da fizioterapeut sprovede adekvatnu stimulaciju.

Rani tretman kod prevremeno rođene dece je od izuzetnog značaja i kada sprovede u prvih šest meseci života, ima dobre rezultate. Od šestog meseca beba može da bude uključena u ranu logopedsku stimulaciju, a već od 18 meseci u terapiju poštujući razvojne norme i kliničku sliku ukoliko dete ima kašnjenje u razvoju.

U nekim situacijama, kod prevremeno rođene dece, može da dođe do ozbiljnijih oštećenja mozga i to zbog nezrelosti ili do posledica koje nastaju zbog boravka u inkubatoru, što utiče na pravilan psihomotorni razvoj. Danas se zna da ranom intervencijom, ali i zahvaljujući fleksibilnosti nervnog sistema prevremeno rođenih beba, mogu da se prevaziđu oštećenja mozga, jer zdravi delovi preuzimaju funkcije oštećenih. Zato je važno započeti sa tretmanom čim se uoče prvi znaci odstupanja od očekivanog normalnog razvoja.

Ključnu ulogu u razvoju nedonoščeta imaju roditelji i osobe koje su u neposrednom kontaktu sa bebom. Oni moraju da budu dobro obučeni, što je zadatak fizioterapeuta, kako bi kroz svakodnevne aktivnosti (uzimanje, držanje, nošenje, hranjenje, presvlačenje, igranje) stimulisali bebu i njene samostalne aktivnosti, pružali emocionalnu sigurnost i pomogli joj da se u potpunosti adaptira na okruženje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)