mr Karolina Zečević, defektolog – Disfazija

Disfazija je poremećaj govora i jezika u kojem je razumevanje govora i govorno-jezička razvijenost deteta ispod njegovog mentalnog i hronološkog uzrasta.

Kod ove dece prisutni su deficiti pažnje, sluha, nezreli auditivni i motorni obrasci za govorno jezičku produkciju. Poslednjih godina beležimo porast broja dece sa dijagnozom razvojne disfazije uslovljen delovanjem različitih faktora, počev od prenatalnih, pa do negativnog uticaja sredine i neadekvatnog i nedovoljnog bavljenja decom.

Ovde pre svega mislimo na podsticaj njihovog govornog razvoja koji u današnjim porodicama često izostaje.

Deca koja ne progovore do 16 meseci ili imaju 2,5 godine, a govor im je potpuno nerazumljiv, trebalo bi da zabrinu svoje roditelje, a potom pedijatre i ostale stručnjake, jer je očigledno da zakasnelo progovaranje i usporen govorno-jezički razvoj nisu slučajni.

Možete posumnjati da vaše dete ima razvojnu disfaziju ako ima usvojen mali broj reči kojima zna značenje, slabo razume govor okoline i nerado govori, koristeći često „sopstveni jezik“ ili gestikulaciju u komunikaciji sa okolinom.

Deca sa razvojnom disfazijom teško usvajaju reči koje izražavaju apstraktne pojmove, ne razlikuju rod, teško usvajaju množinu, ne koriste vremena (prošlo, sadašnje, buduće), zamenice usvajaju znatno kasnije, ne koriste prideve, priloge, predloge i veznike. Netretirana razvojna disfazija utiče na savladavanje specifičnih školskih veština.

Ukoliko smatrate da je vama ili vašem djetetu neophodan logopedski tretman, pregled možete zakazati putem broja telefona +387 66 987 516.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)