mr Karolina Zečević, defektolog – Demencija

U trećoj životnoj dobi neretko dolazi do pojave Alzheimerove bolest koja je ujedno i najčešća vrsta demencije.

Manifestuje se širokom lepezom simptomatologije koja svojim progresivnim tokom negativno utiče na uspešnost izvođenja aktivnosti u svakodnevnom životu.

Logopedska praksa kod obolelih od ove bolesti podrazumeva dijagnostiku i rehabilitaciju, te savetovanje u području govorno-jezičkih sposobnosti, komunikacijskih veština i hranjenja/gutanja zbog pojave poteškoća i poremećaja u sklopu bolesti.

Progresivno slabljenje sposobnosti i veština čini Alzheimerovu bolest zahtevnim područjem rada zbog čega se intervencija usmerava na što duže zadržavanje sposobnosti i veština.

Ove aktivnosti se usmeravaju na poboljšanje kvaliteta svakodnevnog života obolelima i njihovim porodicama. Logopedski rad s obolelima nije jedno od novijih područja logopedske terapije u Republici Srpskoj.

Privatna logopedska ordinacija uveliko realizuje plan i program terapija sa ovim pacijentima. Porodici obolelog neophodna je podršaka psihologa, a ovakav vid terapije treba da postane sastavni deo rada rehabitacijskih i gerontoloskih centara, kao i ostalih vidova savetovanja.

Ukoliko smatrate da je vama ili vašem djetetu neophodan logopedski tretman, pregled možete zakazati putem broja telefona +387 66 987 516.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)