mr Karolina Zečević, defektolog – Autizam

Nedavno je u svetu obeležen 2. april, Dan osoba sa autizmom, podsetili smo javnost šta je autizam, kako ga prepoznati, reagovati i na koji način se nositi sa tim stanjem. Valja napomenuti da autizam nije bolest, on se ne leci. Radi se o neurorazvojnom poremećaju koji se ispoljava u prve tri godine detetovog života i zahvata sve psihičke funkcije, te traje tokom čitavog života.

Dijagnozu autizma daje tim stručnjaka uz primenu visokostandardizovanih baterija testova, opservacija, itd. Ovaj neurorazvojni poremećaj dovodi do ozbiljnih problema i nazadovanja u oblastima verbalne i neverbalne komunikacije, socijalne interakcije, i ponašanja. Ispoljava se kroz oštećenja socijalne interakcije, komunikacije, ograničenim stereotipnim i repetativnim obrascima ponašanja i interesovanja.

Deca sa autizmom mogu da imaju očuvanu inteligenciju i tada govorimo o visokofunkcionalnom autizmu i tu se delimično razvija govor i u stanju gde je prisutan intelektualni deficit.

Procenjuje se da do 50 odsto osoba sa autizmom ne razvija funkcionalni govor. Deca koja usvoje govor često iskazuju ograničene komunikativne sposobnosti.

Najčešći prateći problemi u ostvarivanju komunikacije kod autistične dece su neprimereni izrazi lica, neuobičajena upotreba gesta, neuspostavljanje kontakta očima, neobični položaji tela, nedostatak uzajamnog ili zajedničkog fokusiranja pažnje (udružena pažnja).

Posebne škole za decu sa autizmom u našoj zemlji ne postoje, tako da se deca sa autizmom najčešće uključuju u škole za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju.

Uz aktivnu defektološku, logopedsku, te reedukativnu terapiju možete da utičete na stanje vašeg deteta. Psiholog je neizostavan kao vid podrške i pomoći roditeljima.

Ukoliko smatrate da je vama ili vašem djetetu neophodan logopedski tretman, pregled možete zakazati putem broja telefona +387 66 987 516.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)