Modernizacija brodske vatrogasne jedinice

Profesionalna vatrogasno-spasilačka jedinica Brod posljednjeg dana mjeseca maja bogatija je za novo vozilo u svom voznom parku. Nabavku vozila su obezbijedili Opština Brod i Vatrogasni savez Republike Srpske, a isto je brodskim vatrogascima isporučio predstavnik banjolučke firme Lada auto.

Primopredaji vozila su prisustvovali pripadnici brodske vatrogasne jedinice, načelnik Broda Zoran Vidić sa saradnicima, članovi Civilne zaštite Brod, kao i kolege vatrogasci iz okruženja – Dervente, Šamca i Modriče.

Oduševljenje modernizacijom i novim vozilom vatrogasno-spasilačke jedinice nije krio ni starješina Mile Vukman.

Naša vatrogasna jedinica danas je svečano dobila svoje vatrogasno vozilo marke Ural Next, zapremine vode 5000 litara vode i 300 l pjenila. Vozilo je navalnog tipa, ima metar i po gaz po vodi, a prelazi prepreke od 40 cm, definitivno vozilo koje nam je bilo neophodno.

Nabavka vozila je išla posredstvom i učešćem opštine Brod i Vatrogasnog saveza Republike Srpske od čega je opština učestvovala sa 60.000 KM a Savez sa 350.000 KM.

Vozni park je sada upotpunjen. Ovo je vozilo koje je i navalno, a i tehničko. Ima svu opremu. Sada smo u jednom vozilu dobili postojeća dva koja imamo u sklopu voznog parka, nastavlja Vukman.

Šasija vozila je porijeklom iz Rusije, a slovenačka firma Svit Zolar iz Ptuja izvršila je nadogradnju vozila neophodnom opremom. Dugogodišnje iskustvo koje imaju, svrstalo je ovu firmu među renomirane, bar kada su u pitanju vatrogasna vozila.

Ni načelnik Broda Zoran Vidić nije ostao ravnodušan.

Ovo je neophodan događaj jer je neophodno konstatno unapređivati rad vatrogasaca i vatrogasne jedinice. Ovo je samo jedan od koraka obezbjeđivanja novih vozila za gašenje požara. Iskreno se nadam da će se ovo vozilo što manje koristiti na terenu, da će biti što manje potrebe za njegovim korištenjem.

Vidić je najavio dodatna ulaganja u vatrogasno-spasilačku jedinicu i modernizaciju iste, kako tehnički tako i kadrovski.

Međutim, kada je opremanje vatrogasne jedinice i spasilačke službe, ovdje se priča ne završava. Moramo da obezbijedimo još jedno manje navalno vozilo za regulisanje i spriječavanje manjih požara, kao i opremanje vatrogasne jedinice – nove uniforme i druga vatrogasna oprema. U narednom periodu možemo očekivati i podmlađivanje jedinice, kada su kadrovi u pitanju, očekujem realizaciju kroz mjesec ili dva.

One thought on “Modernizacija brodske vatrogasne jedinice

  1. Spriječena katastrofa u Novom selu | eBrod 07/07/2021 at 4:58 pm

    […] danas je “vatreno krštenje” imalo novo vatrogasno vozilo marke Ural koje se, u tehničkom smislu, pokazalo više nego dostojnim cijene i […]

    Odgovori

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)