Miroslav Živković, prota zaljubljenik u poeziju

Protojerej-stavrofor Miroslav Živković već 27 godina sa velikom predanošću obavlja sveštenički poziv. Nakon službovanja dugog četvrt vijeka u Cerovičkoj parohiji, u opštini Stanari, svoje službovanje nastavlja u Brodu 2019. godine, u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice.

Pored obaveza koje ima, prema životnom pozivu koji je odabrao, prota Miroslav u slobodno vrijeme, vješto biranim riječima i rimom, slaže stihove i piše pjesme. Rezultat ovog vrijednog rada su objavljene dvije zbirke pjesama: ”Večernja zora” i ”Bijeg od sjećanja”, kao i monografija ”Cerovica i Vitkovci kroz vrijeme”. U pripremi je i treća zbirka pjesama pod nazivom ”Izdaja krvi”.

-Talenat prema pisanju osjetio sam još u djetinjstvu. Nakon osnovne škole odlazim na dalje školovanje u bogosloviju ”Sveta Tri Jerarha” u manastir Krka, u eparhiji Dalmatinskoj. Tamo se kroz školovanje, između ostalog, detaljnije susrećem i sa zbirkama Šantićeve i Dučićeve poezije, što me još više motoviše i inspiriše da se ozbiljnije počnem baviti poezijom,- priča Miroslav.

I ne samo poezijom. Ovaj svestrani i nadareni čovjek u slobodno vrijeme bavi se ikonopisom i mozaikom. Piše i tekstove za pjesme, a neke su već i studijski obrađene i otpjevane, kao što su ”Prnjavore kestengrade” i ”Dragutine kralju”. Među najnovijim je i pjesma ”Ženiću se kad prođe korona” u izvođenju krajiške grupe ”Miloš, Karađorđe i Sale”.

Trenutno ima oko 150 gotovih tekstova. Tematika je raznovrsna, od duhovnih, nacionalnih, ljubavnih i krajiških, pa do novokomponovanih i šaljivih pjesama.

-Najljepše godine proveo sam u Krajini, u Dalmaciji, i ako čovjek može imati drugi zavičaj to je onda za mene Dalmacija. Ona mi je i neiscrpna inspiracija i značajan dio mojih pjesama je povezan sa tim krajem,- naglasio je prota Miroslav.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)