Milena Đukić Jovičić, Brođanka koja ostvaruje zapažene rezultate

Nešto bolje vijesti za one koji žele početi trčati radi zdravlja i rješavanja stresa – ovo je prava stvar. Trčanje povećava moždanu aktivnost, poboljšava rad srca, izoštrava sluh, smanjuje glavobolju, suzbija depresiju, povećava kapacitet pluća, jača kosti i još mnogo toga. Bolji motiv ne postoji!

Trčanje kao sport već nekoliko godina popularan je u Brodu. Uspjesi naših sugrađana širom Bosne i Hercegovine, ali i susjednih zemalja su impresivni. Đorđe Ćerić, Dario Veselinović, Nandino Malešević, Dalibor i Dražen Jovičić, mnogo je tu velikih imena u svijetu trkača. Međutim, ima tu i osoba ženskog pola. Jedna od njih je i Milena Đukić Jovičić, koja se već par godina bavi ovim sportom i ostvaruje zapažene rezultate.

Na polumaratonu održanom u Mostaru 20. marta ove godine, Milena je zauzela impresivno osmo mjesto u kategoriji seniorki među 666 finišera, sa ostvarenim vremenom od 1:51:45 časova. Zaista odličan rezultat!

Vječita dilema, ko je bolji i izdržljiviji – muškarci ili žene, uvijek će biti sveprisutna. I tu zaista nema pravila, svaka individua posjeduje različite predispozicije.

– Da bih se pripremila za maraton, potrebno je zaista mnogo vremena i truda. Pripreme su stvarno individualne ali za početnika definitivno treba 12 sedmica. Treniram najmnje 3× sedmično od toga skoro nikada manje od 10 km i jedan traning dužine sedmično od 21 km, kaže Milena.

A kada je u pitanju izdržljvost, samo ću reći da to što ste povjerovali da smo slabiji pol nam je najbolja obmana (smijeh) – nastavlja priču naša sagovornica.

Fizičke pripreme su temelj dobrih rezultata, kao i trud, upornost, želja. Međutim, ono što, takođe, doprinosi boljoj pripremi i kondiciji jeste i ishrana. Pažljivo odabrana ishrana utiče na pravilno formiranje mišićne mase.

– Znate kako kažu, žene žele biti mršave i da jedu, a sa trčanjem to se i može. Mada, ja već godinama ne jedem meso, od svoje 16-te godine i puno prednosti ima od toga. Većina uspješnih sportista su vegetarijanci ili čak vegani, tvrdi Milena.

Od osoba ženskog pola koje se aktivno bave trčanjem, Đukić-Jovičić je jedina aktivna. Vidno zadovoljna rezultatom postignutim na mostarskom polumaratonu, osvrnula se i na sasvim neočekivano iskustvo u vidu maratona u znak podrške oboljelim od dijabetesa.

– BIla sam u Beogradu, trka se zove Plavi krug oko Ade i trči se u znak podrške oboljelim od dijabetesa. Sasvim slučajno sam ga istrčala. Taj dan čak nisam ni planirala trčati, pa sam se odlučila da ipak istrčim jedan krug oko Ade koji je otprilike 7 km. I tako, krug po krug, i odradim svoj maraton (42.195 km), ponosno će naša sagovornica.

Milena se ostvarila i u ulozi majke prekrasne četvorogodišnje djevojčice Une. Ona joj je najveća podrška. Nije lako uskladiti vrijeme za poslovne i privatne obaveze, kao i hobi.

– Kako se usklađujem? Teško je ponekad naći vremena za trčanje, pogotovo kada ste samohrana mama, ali kako se kaže: gdje ima volje ima i načina! Recimo, prošle godine Una i ja smo imale nezaboravno putovanje na Maltu. Od toliko trka koje sam istrčala, zaista je tko izabrati najdražu, toliko ih je bilo… Ali definitivno jedno od najdražih putovanja / trka je Malta maraton koji sam trčala prošle 1.3.2021. godine. Naravno, Una mi je bila oslonac i podrška.

Ukupno istrčana 31 trka za ovu ženu nije mala brojka. Od toga su samo dvije bile manje trke po 10 km – Modriča i Spring Trail Banja Luka a sve ostale su polumaratoni, trail trkre i jedan maraton.

– Od toga bih izdvojila: 07.03.2020 – Gradiška Polumaraton 5. mjesto u ukupnom poretku i 3. mjesto u kategoriji, zatim 28.06.2020 – Spring Trail Banja Luka – 3. mjesto; 25.07.2020 – Jahorina Ultra trail – Midi trka – 24 km – treće mjesto; 30.08.2020 – Zmijanjski Ultramaraton – Manjača – drugo mjesto – 26 km

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)