Ljiljana Petrović, Brođanka predstavnik Jugoslavije na Evroviziji

Jugoslavija se Pjesmi Evrovizije pridružila 1961. kao jedina zemlja van zapadne Evrope koja se takmiči, a to je još dugo vremena i ostala. Prva predstavnica bila je Ljiljana Petrović sa pjesmom ”Neke davne zvezde” koju je napisao čuveni pjesnik Mika Antić.

Fotografija: Istorijski zabavnik

Ljiljana je rođena 1939. u Bosanskom Brodu, a živjela je u Novom Sadu. Bila je velika zvijezda jugoslavenske pop muzike te prva predstavnica bivše države na Eurovizije. 1961. godine Ljiljana Petrović je s pjesmom “Neke davne zvezde” osvojila osmo mjesto na tom muzičkom takmičenju.

– Na takmičenje za Pjesmu Evrovizije u Francusku sam otišla u pratnji Mike Antića, njegove žene Bube, spikerke Saše Novak i Jože Privšeka. Prije nastupa u Kanu Mika nam je pričao da smo mi iz socijalističke zemlje i da ne treba da pokazujemo fascinaciju blještavilom i luksuzom šoubiznisa u kapitalizmu. Nastupila sam u maloj crnoj haljini koju je sašila moja mama Katica. Drhtala sam od treme sve do momenta kada me je dirigent Jože Privšek pogledao i rekao: „Ako si mogla da pjevaš divno u Ljubljani, možeš i u Kanu. Sve je to Evropa.“ Na zabavi posle takmičenja su svi pjevali našu pjesmu „Neke davne zvezde“ – ispričala je Ljiljana Petrović za “Blic”.

Prije Eurovizije bila je potpuno anonimna pjevačica, a profesionalna karijera započela joj je 1960. godine nakon što ju je tadašnji direktor Jugotona čuo kako pjeva uMalom Lošinju i ponudio joj snimanje prve ploče.

Fotografija: Youtube printskrin

Ploču je snimila u Ljubljani gdje ju je čuo i Privšek te joj ponudio pjesmu “Neke davne zvezde”. Njezina je karijera tada krenula uzlaznom putanjom, nastupala je na brojnim muzičkim festivalima, međutim nikada nije odnijela pobjedu.

Krajem sedamdesetih godina povukla se s estrade, nakon čega je pisala haiku poeziju, prenose srbijanski mediji.

Preminula je početkom prošle godine u Novom Sadu u svojoj 81. godini životu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)