Korona ponovo u Vuhanu, testiraju cijelu populaciju

Vlasti kineskog grada Vuhana saopštile su da će testirati cijelu populaciju na virus korona nakon što su se prvi put, poslije više od godinu dana, pojavili novi lokalni slučajevi infekcije.

Grad od 11 miliona stanovnika “pokrenuće sveobuhvatno testiranje nukleinskih kiselina na svim stanovnicima”, rekao je visoki zvaničnik Vuhana Li Tao na konferenciji za novinare.

Vlasti su juče objavile da je među radnicima migrantima u gradu registrovano sedam novih slučajeva infekcije u lokalnoj transmisiji, i to poslije više od godinu dana bez domaćih slučajeva nakon što je početkom 2020. epidemija zaustavljena karantinom bez presedana.

Posljednjih dana Kina je stanovnike čitavih gradova zatvorila u njihove domove, prekinula domaće transportne veze i uvela masovna testiranja dok se bori sa najvećom epidemijom virusa korona u posljednjih nekoliko mjeseci.

U Kini je danas registrovan 61 novi slučaj infekcije virusom korona dok se delta soj ubrzano širi gradovima nakon prvobitne infekcije među čistačima na aerodromu u gradu Nanđing. Ovo žarište izazvalo je lanac infekcije koji se proširio po cijeloj zemlji.

U Pekingu su testirani milioni građana, dijelovi grada su blokirani, a svi bliski kontakti zaraženih su u karantinu.

(Nezavisne)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)