“Korak nade” u akciji Čep za hendikep

Udruženje „Korak nade“ iz Broda završilo je humanitarnu kampanju akcije „Čep za hendikep“. Prikupljene čepove su uručili Udruženju za djecu i omladinu „Pčelica“ iz Broda koje će vršiti dalju distribuciju. Cilj akcije jeste prodaja prikupljenih čepova u reciklažni centar, a od dobijenog novca se pomaže rad udruženja. Čepove su skupljala djeca, roditelji i svi ljudi dobre volje. Ova akcija se radi već godinama i podiže svijest i o humanosti i o važnosti reciklaže.

Udruženje roditelja djece i omladine s posebnim potrebama „Korak nade“ osnovano je prije 12 godina, ne tako davne 2009. godine. Ovo udruženje od tada okuplja djecu i mlade sa posebnim potrebama, ali i njihove roditelje koji zajedno rade na iznalaženju najboljih rješenja, mogućnosti i aktivnosti za svoju djecu. Provode i mnoge aktivnosti, a nekim skorijim aktivnostima razgovarali smo sa Gordanom Kovačević, predsjednicom udruženja.

“U proteklom periodu održana je redovna skupština udruženja na kom su jednoglasno usvojeni Izvještaj o radu za protekli period, Finansijski izvještaj i Plana i programa rada za narednu godinu”, kazala je Kovačević.

Prema njenim riječima, predstavnici udruženja su prisustvovali video konferenciji STUP (stanovanje uz socijalnu podršku), u organizaciji Saveza mentalno nedovoljno razvijenih lica Republike Srpske. Konferencija je imala preko 36 prisutnih, a tema je bila samostalno stanovanje lica sa umanjenim intelektualnim sposobnostima.

“Predstavljeni su različiti modeli rada. Interesantan je bio model  rada udruženja Sumero iz Federacije BiH, koje taj projekat provodi već deset godina. Oni su pokazali primjer lica sa umanjenim intelektualnim sposobnostima kojem je kroz projekat  obezbijeđena stambena jedinica. To lice samostalno stanuje uz podršku”, nastavlja Kovačević.

Trenutno ovaj tip projekta provode četiri udruženja iz Republike Srpske. Međutim, postavlja se pitanje šta će biti s djetetom kad više ne bude roditelja?!

“Ovaj model pruža odgovor na bolno pitanje svakog roditelja: Šta će biti sa mojim djetetom jednog dana kad mene ne bude. Pruža nadu da dijete neće biti smješteno u neku ustanovu, iako sve zavisi od toga koliko je lokalna zajednica u stanju finansijski da podrži sve to”, dodaje Kovačević.

Udruženje „Korak nade“ je uzelo učešće i na sajmu privrede opštine Brod. Na njihovom štandu si izložene rukotvorine nastale na kreativnim radionicama članova udruženja. Kovačević se ovom prilikom zahvalila svima koji su došli na već prepoznatljivi štand i simboličnom kupovinom proizvoda pomogli rad udruženja.

U narednom periodu udruženje će raditi na izradi novogodišnjih čestitiki putem kojih dolaze do određenog broja novčanih sredstava za finansiranje dijela aktivnosti, a imali su i nekoliko radionica na temu jeseni.

Radio Brod

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)