KONTAKTI SE NE TESTIRAJU: Za osobe koje su zaražene koronom, a nisu vakcinisane, izolacija u Srpskoj traje 10 dana

Osobama sa potvrđenom infekcijom ili vjerovatnim slučajevima, koji nisu vakcinisani ili su primili samo jednu dozu vakcine protiv korona virusa, izolacija traje deset dana.

Osobama sa potvrđenom infekcijom ili vjerovatnim slučajevima, koji su vakcinisani sa dvije ili tri doze, izolacija traje sedam dana.

Kako su saopštili iz Instituta za javno zdravstvo RS, svi oni najmanje 48 časova treba da su bez povišene temperature, bez korištenja antipiretika, te da su im ostali simptomi u poboljšanju.

– Za zdravstvene radnike i zaposlene u staračkim domovima, te drugim ustanovama za smještaj osjetljivih osoba, sedmi dan preporučuje se testiranje PCR ili brzim antigenskim testom, te prekidanje izolacije u slučaju negativnog testa. Nakon izlaska iz izolacije, obavezno je ograničavanje kontakata samo na neophodne, izbjegavanje kontakata sa osjetljivom populacijom i nošenje zaštitne maske do isteka 14 dana od pojave simptoma – objašnjavaju u IJZ RS i dodaju da se, u periodu intenzivnog širenja kovida 19 i velike opterećenosti kapaciteta za testiranje javnih zdravstvenih ustanova, ne rade PCR testiranja kontakata bez simptoma.

– Takođe, ne rade se PCR testiranja prije izlaska iz izolacije, osim u slučaju procjene nadležnog epidemiologa da se radi o visokom riziku zaražavanja osjetljive populacije – ističu u ovom institutu.

Podsjetimo, u RS je ukinut karantin za  za osobe koje su primile buster dozu vakcine protiv kovida 19, a bile su u kontaktu visokog rizika sa potvrđenim ili vjerovatnim slučajem.

(IZVOR: Srpskainfo)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)