Komšije iz susjedne Hrvatske opet mogu kupovati kod nas robu u vrijednosti do 550 KM bez plaćanja PDV-a

U pograničnim područjima Hrvatske, pak, zadovoljni su što se sve vratilo na staro

Nakon odluke da stanovnici pograničnih područja Hrvatske mogu uvesti samo robe u vrijednosti do 300 kuna (75 KM) kupljene u BiH umjesto dosadašnjih 2.200 kuna po osobi (550 KM), reagovali su mnogi, a posebno Udruženje privrednika Posušje i lokalni lideri Ante Begić, Ljubo Grizelj te Vedran Markotić koji su svoje probleme iznijeli Zvonku Milasu, državnom sekretaru za Hrvate izvan RH. I reakcija je uspjela. Stvari su vraćene na staro, piše Večernji list BiH.

Trgovci čekaju bolje dane

– I ovako smo prisiljeni zatvarati te smanjiti obim posla i proizvoda dok se nešto konkretno ne dogodi s granicama, a da je ovo ostalo na snazi, to bi bio zadnji ekser u sanduk. Ovako čekamo bolje dane. Nadamo se boljoj zdravstvenoj situaciji, idemo i prema ljepšim danima, a onda možda i ovo zlo bude iza nas. Gledajući prema ranijim pandemijama, dvije godine su neki okvir trajanja pa se nadamo kako će tako i ova priča završiti – govori nam jedan od trgovaca koji posljednjih mjeseci zbrajaju minuse zbog aktuelne situacije.

U pograničnim područjima Hrvatske, pak, zadovoljni su što se sve vratilo na staro, ali Mate iz Imotskoga priča nam kako postoje i brojne nelogičnosti koje treba riješiti.

– Meso i mlijeko te proizvode od mesa i mlijeka ne mogu kupiti u BiH i prevesti u RH, a s Farskih Otoka, Grenlanda i Islanda mogu – 10 kg. I to, zamislite, piše u pravilniku. Mogli su napisati hiljadu kilograma mesa besplatno s Farskih Otoka, ja bih ga radije kupovao i plaćao u Hercegovini. Zatim, dopušten je uvoz dva kilograma meda i jaja po osobi. To je smiješno i te se stvari moraju što prije mijenjati – zaključuje sugovornik, ali pozdravlja činjenicu da se vratilo sve na staro barem kad je mogućnost potrošnje do 550 KM u BiH i unos tih proizvoda u Hrvatsku.

Nada se i kraju pandemije te ulasku BiH u Europsku uniju kako problemi o kojima se sada priča više ne bi zauzimali mjesto u javnom prostoru.

Slavonci skeptični

Na ovu vijest reagovali su i slavonskobrodski portali. Na jednom od njih, sboline.net znatan broj prekosavskih komšija reagovao je skeptično. Pojedini tvrde da su u pitanju predizborni trikovi posebno ako se uzme u obzir činjenica da se bliže izbori, te na ovaj način pokušavaju dobiti jeftini politički poeni. Drugi žale zbog otežanih uslova prelaska granice jer su prisiljeni plaćati skuplje gorivo, iako je cijena goriva u BiH u svakodnevnom porastu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)