Kardinal Puljić blagoslovio kip sv. Ilije proroka u Brodu

Juče, uoči praznika sv. Ilije proroka, zaštitnika Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak 19. jula vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić predvodio je svečano večernje euharistijsko slavlje u istoimenoj župnoj crkvi u Brodu i blagoslovio kip sv. Ilije.

Koncelebrirali su domaći župnik Antonio Čutura, derventski dekan fra Ivan Marić, plehanski gvardijan fra Anto Tomas, biskupov sekretar Fabijan Šteduč, prethodni župnici te župe Pavo Brajnović i Anto Perić, mladomisnik fra Josip Jazvić te okolni svešteenici; mons. Bosiljko Rajić, Ivan Tolj, Marko Slišković, fra Franjo Dalibor Stjepanović i sveštenici iz Slavonskog Broda fra Domagoj Šimunović i o. Paul Karim. Posluživao je trajni đakon Robert Čabraja.

Uz brojne vjernike na misi su prisustvovali i predstavnici društveno-političkih vlasti na čelu s pottredsjednikom Republike Srpske Josipom Jerkovićem, načelnikom Broda Zoranom Vidićem i gradonačelnikom Slavonskog Broda dr. Mirkom Dusparom.

Govoreći o životu sv. Ilije proroka, koji je živio 800 godina prije Krista, kardinal je uputio na njegovu vrlo zahtjevnu proročku službu.

„Kao što je Ilija u svom poslanju doživljavao umor i teške trenutke tako se i mi umorimo. No, Ilija nam je primjer da proročka snaga ne ovisi o nama, nego o Gospodinu, zato nam se valja hraniti riječju Božjom, sakramentima, euharistijom i shvatiti da ne idemo u svoje, nego u Božje ime, i njega staviti na prvo mjesto“, naglasio je u homiliji kardinal Puljić. Ustvrdivši da svaki čovjek, ako je vjernik, ima proročku službu, važnu kao službu Ilije proroka koji je ukazivao što je Božje a što ljudsko, koje su vrijednosti pravoga vjernika, kardinal je poručio: „Svaki čovjek, ako radi odgovorno, pošteno, čestito on je prorok, jer ukazuje na ono što je Božje. Zato je prevažno, ako molimo i slavimo sv. Iliju, od njega i učimo – biti odvažan, hrabar, i znati da je ono što je Božje važnije od ljudskog. Ljudski sud je podmitljiv i varljiv, Božji je neprevarljiv, on se neće povoditi za interesima nego za onim što je istina i pravda“.

Kardinal je nadalje posvijestio da je upravo vjera koju Duh Sveti utiskuje dublje u dušu izvor snage kako biti vjeran, ustrajan i Bogu odan, te zaključio „da nam je svima potreban Božji duh kako bi po Božju živjeli, govorili i svjedočili“.

Svjestan kako je teško u ovim vremenima svjedočiti životom za Evanđelje na kraju je poručio: „U ovim vremenima javno mnijenje postaje nasrtljivo, ne da ti svojom glavom misliti, ne smiješ Evanđelje svjedočiti, jer parlament drukčije donese odluku. Međutim, nema tog zemaljskog parlamenta koji je važniji od Božjega zakona. Neka se ne znam kako moćnici zovu, Božji je zakon iznad njih. Zato se mi prihvatimo Božjeg i tada ćemo sigurno ispravno živjeti. U tom duhu neka nas ovo današnje slavlje sve utvrdi u toj vjeri, snagom Duha Svetoga da hrabro kročimo u svoju svagdašnjicu“, poručio je kardinal Puljić-

Tokom mise kardinal je krizmao dvoje mladih: Ivana Berića iz župe Gornja Močila-Sijekovac i Ivu Grubišić iz Slavonskog Broda. Na kraju mise kardinal je blagoslovio novi kip sv. Ilije, sagrađen prilozima kako katoličkih vjernika tako i vjernika drugih vjeroispovijesti iz Bosanskog Broda. Kip je izrađen u bronzi, visok je tri metra i težak tri tone, a na ploči su ispisane riječi – „Revnovao sam gorljivo za Gospodina!“.

Župnik Čutura pojasnio je kako je kip postavljen ispred crkve s ciljem da dočekuje sve koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu, da ih podsjeti na ono što je činio sv. Ilija koji je revnovao gorljivo za Gospodina „te nam pomogne da se i mi kao i sv. IIija zalažemo za pravovjerje, borimo protiv krivoboštva te molimo sv. Iliju da zaštiti naše mlade, obitelji, cijelu BiH i cijeli svijet“.

Identičan kip postavljen je i u Veljacima kod Ljubiškog, a ima ulogu ispraćati ljude iz BiH te ih podsjeti da su u toj napaćenoj, ali lijepoj i ponosnoj zemlji bili pod moćnom zaštitom sv. Ilije, proroka. Ta ideja, koja traje desetljećima, ostvarena je uz pomoć vlč. Ivana Tolja i Davora Čordaša.

Simblično je da je kip izrađen prilozima kako katoličkih tako i vjernika ostalih vjeroispovijesti u Bosanskom Brodu. Kako ove godine kardinal Puljić proslavlja 50 godina sveštenstvaa i 30 godina biskupstva prigodne darove – umjetničke slike uručili su im gradonačelnik Mirko Duspara i načelnik Zoran Vidić.

Budući je toga dana domaći župnik vlč. Čutura slavio i svojih 20 godina misništva misnicu mu je darivao gradonačelnik Duspara.

Slavlje su nastavili uz zajedničku večeru u župnoj dvorani posvećenoj upravo kardinalu Puljiću. Tom ih je prilikom kardinal zahvalio što njeguju zajedništvo i čuvaju svoje korijene.

(Izvor: ika.hkm)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)