Kako je Džordž Arčibald spasio od izumiranja bijele ždralove

Bijeli ždralovi su bili pred izumiranjem, ostalo ih je samo 150.

Oni su jedna od najvećih ptica u Sjevernoj Americi. Međutim činilo se da im je kraj blizu, sve dok 1990. godine u Vinskonsinu ornitolog Džordž Arčibald nije odlučio da pokuša nekako da spase ovu pticu od izumiranja.

Napravio je program gajenja ptica u zatvorenom.

Odmah se javlja prvi problem. Kada se ptice izlegu vezuje se za prvo biće koje vide, u prirodi to je odrasli ždral, ali u zarobljeništvu to je čovjek. Arčibald ima samo nekoliko odraslih ptica, nedovoljno za čitavo jato. Postoji samo jedno rješenje, a to je da imitira ždralove.

Da bi prekrili ljudski lik, on i njegov tim ljudi, oblače bijele kostime s lutkom ptice na rukavu. Narednih par mjeseci ptići prate maskirane dresere, koji ih uče kako da se odbrane u prirodi i prežive. Ipak nisu predvidjeli krucijalan problem, a to je da ta vrsta zimi leti na jug u Okrug Galf.

Ptice na slobodi instiktivno znaju gde da migriraju, ali ptice u zatvorenom moraju da nauče gdje da lete.

Za Arčibaldov tim migracija ptica je velika prepreka budući da čovjek ne može da leti.

Međutim, Arčiblad je slučajno gledao snimak u kome kanadski pilot Bil Lišman iz zabave dresira guske da lete za njim. To ga je motivisalo da osmisli program „Operacija migracija“. Njegov tim i on su počeli da dresiraju ptice, tako što su im periodično puštali zvuk ultralakog aviona.

Ptice su vremenom počele da prate taj zvuk.

Zatim 2001. godine odlučuje da angažuje Lišmana. Kanađanin je u kostimu ždrala ušao u avion, poletio, a za njim, kao što se se nadali, i jato bijelih ždralova, 48 sati kasnije jato je sletjelo bezbjedno na Floridu.

Otad ptice migriraju bez problema.

Za to vrijeme ovaj uporni orintolog odveo je 191 pticu na Floridu. I sada imaju mnogo veće šanse da opstanu.

Džordž Arčibald pleše sa ždralom (Izvor: Audubon)

(Radioaktivni Komarac)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)