Kadrovi filma “Svjedok” snimljeni u Brodu

U Brodu je juče, 13. februara, organizovana treća od pet povorki sjećanja u okviru snimanja dokumentarnog filma „Svjedok“ reditelja Denisa Bojića. Film je posvećen ratnom putu patologa Zorana Stankovića i njegovom boravku tokom rata u Republici Srpskoj i BiH i treba da predstavi istinu ratnog stradanja, prikazanu kroz biografski portret najpoznatijeg srpskog patologa koji je iz krvi i blata ovdašnjih grobnica izvlačio i identifikovao stradale kako bi ih porodice mogle dostojanstveno sahraniti.

Povorkom, a potom okupljanjem na gradskom groblju, na mjestu pronalaska masovne grobnice iz koje su 1993. godine ekshumirani posmrtni ostaci 88 ubijenih Srba u čijoj je ekshumaciji i odbukciji učestvovao patolog Stanković, Brođani su odali počast žrtvama stradalim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i tako učestvovalo u kadrovima filma koji će biti svjedočanstvo o srpskom stradanju u proteklom ratu.

Reditelj Denis Bojić rekao je za Radio Brod da je ideja za snimanje filma proistekla iz rada doktora Stankovića koji je tokom svog ratnog puta devedestih godina obavio više od 7.500 obdukcija u Republici Srpskoj, BiH i Srbiji.

-Nastojaćemo koliko je to moguće geografski objediniti naše stradanje te na impozantan način pokazati šta se dešavalo na teritoriji Republike Srpske i BiH. Zaboravljena žrtva je ponovo ubijena žrtva i zbog toga je naša obaveza da što je glasnije moguće progovorimo u ime onih koji ne mogu govoriti, da pamtimo i prenosimo istinu generacijama koje dolaze-, kazao je Bojić.

On je dodao da je Brod simbol stradanja Srba, uzimajući u obzir broj masovnih grobnica koje su nađene, logore koji su formirani za vrijeme ratnih dešavanja ali po prvoj srpskoj žrtvi koja je pala upravo u ovoj opštini.

Ankici Kojić, u ratu je poginuo muž Dobrivoje. Ona kaže da je svjedok dešavanja u Brodu sve do 9.maja 1992. godine kada je cjelokpuno srpsko stanovništvo protjerano sa ognjišta.

-Ovo doživljavam veoma teško, jer svaki događaj nas potresa, posebno u vrijeme dešavanja događaja od prije 30 godina. Šokirana sam i uvijek u nekom strahu, iščekivanju-, kazala je Kojić.

Ružica Jeftić, koja je izgubila sina Miroslava koji je imao 18 godina, ispričala je da je on bio vojnik JNA i da je nestao u maju 1992. godine.

-Nakon godinu dana od njegove smrti, tražili smo u masovnoj grobnici na gradskom groblju u Brodu. Pregledala sam svaki od 88 leševa izvađenih iz masovne grobnice i nismo pronašli ništa. Nakon toga je davana krv za DNK analizu i tek poslije 27 godina pozvani smo u Banjaluku u spomen-kosturnicu i tamo smo našli samo donju vilicu-, priča Jeftićeva.

Ona kaže da je lično bila u kontaktu sa doktorom Stankovićem, te da je svaki treći dan nakon ekshumacija dolazila i zajedno sa njim pregledala leševe, u potrazi za sinom.

-Nakon što sam pronašla jednu kost od sina i sahranila, podigli smo spomenik i pronašli nekakav mir. Svaki dan je isti, agonija, ali idem na groblje, upalim svijeću. Nadam da ćemo mi roditelji pronaći još nešto od posmrtnih ostataka dok smo živi-, dodala je Jeftić.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić kaže da je snimanje kadrova za film u Brodu veoma značajno za Brod, Boračku organizaciju i stanovnike ove lokalne zajednice jer se i na ovaj način ispisuje istorija i njeguje kultura sjećanja na stradanje srpskog naroda u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

-Ovo je veoma važan događaj da se zabilježi dio stradanja srpskog naroda 1992. godine i Odbrambeno-otadžbinskog rata. Mi smo već i ranije radili na tome, snimljen je dokumentarni film „Od stradanja do slobode“, koji dokumentuje sve šta se dešavalo, čak od 1991. godine kada je Brod bio prvi put granatiran iz Hrvatske pa sve do dana oslobođenja 7. oktobra 1992. godine-, naveo je Vidić.

U povorci sjećanja učestvovao je i načelnik opštine Brod Zoran Vidić.

-U dubini duše bi volio da se ovo kod nas u Brodu ne mora snimati, odnosno da se ovakvi svirepi zločini nisu ni desili. Međutim, mi smo dužni da čuvamo od zaborava te nemile događaje. Ovaj film će biti opomena i sjećanje, znanje budućim generacijama šta se dešavalo, između ostalog i na području opštine Brod-, rekao je načelnik Vidić.

Patolog Zoran Stanković sa Vojnomedicinske akademije u Beogradu je tokom ratova devedesetih godina prošlog vijeka obavio oko 7.500 obdukcija i identifikacija nastradalih srpskih civila i vojnika od Hrvatske, preko BiH do Kosova i Metohije.

Film „Svjedok“ prvobitno je zamišljen i baziran na dokumentaciji i svjedočanstvima doktora Stankovića koja se tiču njegovog boravka na prostoru BiH za vrijeme ratnih dešavanja. Nažalost, neposredno pred početak snimanja, doktor Stanković je iznenada preminuo.

Prvi kadrovi filma „Svjedok“ snimljeni su krajem prošle godine u Beogradu. Film se snima na pet lokacija masovnih grobnica, gdje su izvršeni ratni zločini nad srpskim narodom – u Kravici, Mrkonjić Gradu, Brodu, Šekovićima i Zvorniku.

Kadrovi filma “Svjedok”, foto Denis Bojić
Kadrovi filma “Svjedok”, foto Denis Bojić
Kadrovi filma “Svjedok”, foto Denis Bojić

Radio Brod

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)