Jovan Malešević: Igranje s Dejtonom

Koliko je samo političko nerazumijevanje čelnih ljudi u Republici Srpskoj.

Sa jedne strane, insistiranjem na vraćanju nadležnosti i povratku na izvorni Dejton, Dodik je pokrenuo potencijalne tektonske ustavno-pravne promjene, koje sa sobom nose ogroman rizik kako za njega i njegovu političku budućnost, tako i za Republiku Srpsku.

Ukoliko ne bude imao dovoljnu političku snagu da iznese pokušaj ovih promjena, Srpska rizikuje da se vrati u gori položaj od vremena nametnutog prenosa nadležnost na nivo Bosne i Hercegovine.

Sa druge strane, opozicija to smatra kao samo još “jedan dan na poslu”, bez neke pretjerano velike važnosti. Stanivuković diže spomenike za borce iz proteklog rata, narativ iz medija je kao da se radi “o standardom danu na poslu”, Borenović ponavlja svoje prepoznatljive političke floskule.

Zar je moguće da se Dodik ovoliko amaterski kocka sa međunarodnom zajednicom bez podrške i čak nekon pretjeranog razumijevanja javnosti šta se dešava?

Pored toga zar je moguće da opozicija ne može prepoznati u kakvom stanju je politička situacija u državi?

Kad se ovakve stvari rade na ovako amaterski način, onda bilo šta drugo ne treba pretjerano ni kritikovati ni istom davati pažnje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)