Jovan Malešević: Avganistan, groblje kolonijalizma

Primjer Avganistana je ponovo pokazao koliko je i dalje dominantan diskurs kulturnog rasizma koji je započet u periodu prosvjetiteljstva. Opet se javljaju imaginarne podjele na nas razvijene i uspješne te na Talibane kao zaostale, divlje i nazadne. Što je u jednom smislu i apsurdno, jer su isti ti nazadni Talibani slomili jednu od najvećih vojnih sila. Bez imalo muke.

Svijet nije izgrađen na jednom kulturnom obrascu. Ta raznolikost i jeste ono što daje na ljepoti samoj planeti. Vapaj za potencijalnim kršenjem ljudskih prava, od strane ogromnog broja ljudi, jeste i stanje dvoličnosti jer niko od njih svskodnevno ne opominje na saudijsku ophođenje prema unižavanju “naših kulturnih vrijednosti”.

Posmatrati ovaj “pad Avganistana” samo kao reakciju, samo kao iščekivanje buduće katastrofe koja slijedi jer su ljudi ostavljeni na milost i nemilost krvožednim kasapinima nema smisla. Na kraju krajeva, reakcija je i posljedica akcije, a ta akcija je nastavljajuća zapadna ideja prava na kolonijalizam, na sili jačeg, zarad takozvanog kulturnog progresa. Iza tog progresa krila se pohlepna želja za iskorištavanjem jednog društva, čija jedna frakcija je ponovo slomila kolonijalnu žeđ.

Avganistan je ponovo opravdao nadimak “groblja civilizacije”. Ja bih se usudio reći da se pokazao, prije svega, kao groblje kolonijalizma.

Jovan Malešević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)