Izvještaj sa 3. sjednice SO Brod

Na danas održanoj sjednici SO Brod, jednoglasno je prihvaćena odluka o usvajanju stručnog mišljenja, urbanističko-tehničkih uslova i plana parcelacije za izgradnju poslovnog kompleksa u ulici Brodskog bataljona u MZ Brodsko polje 2, u kojoj se, između ostalog navodi, da postoji iskazana namjera potencijalnog investitora za gradnju poslovnog kompleksa na pomenutoj lokaciji.

Kako je pojasnio načelnik opštine Zoran Vidić, nakon što investitor kupi zemljište, otvoriće se prostor za novo zapošljavanje što je, kako je istako, dobar korak u pravcu privlačenja investitora i privrednog rasta.

Predsjednik SO Aleksandar Kruškonjić dodao je da potencijalni investitor planira gradnju dvije proizvodne hale ukupne površine 2.000 metara kvadratnih, te da je prevashodno opredjeljenje opštinske uprave obezbjeđivanje uslova i privlačenje investitora, otvaranje novih proizvodno-uslužnih kapaciteta, zapošljavanje novih radnika i jačanje privrede Broda.

-Ukoliko se u narednom periodu nastavi ovakav trend, uprkos krizi uzrokovanoj pandemijom, bili bi veoma zadovoljni, jer razvojem privrede na sigurnom smo putu unapređenja ukupnog života opštine-, izjavio je Kruškonjić.

Na sjednici je usvojen i program održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva i ulica u naseljima na području opštine Brod za 2021. godinu, kojim je utvrđen obim, vrsta, vrijednost i dinamika izvođenja radova na održavanju lokalnih i nekategorisanih puteva, a definisan je i rad zimske službe.

Odbornici su tokom rasprave iskazali posebno interesovanje za predloženi program, a pojedini su, kroz amandmansko djelovanje, učestvovali u kreiranju dokumenta.

Načelnikk opštine, ističe da su prihvaćeni amandmani odbornika i da će u budžetu opštine biti obezbjeđena sredstva za predviđene radove kako bi se zadovoljile potrebe građana.

Šef kluba odbornika opozicionog SNSD-a Boro Radovanović kaže da će odbornici ove stranke podržavati sve dobre odluke ali i, kako je rekao, konstruktivnim diskusijama i amandmanskim djelovanjem raditi na poboljšanju pojednih skupštinskih odluka. Nakon što su prihvaćeni amandmani, SO je jednoglasno usvojila program održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva i ulica u naseljima na području opštine Brod za tekuću godinu.

Zeleno svijetlo odbornika dobio je i Zaključak o usvajanju Nacrta odluke o komunalnim taksama koji će biti upućen u dvasetodnevnu javnu raspravu. Odlukom se utvrđuju vrste, visina, rokovi, način i obveznici plaćanja, te osnovi za oslobađanje od obaveze plaćanja komunalnih taksi. Kao razlog za donošenje odluke navedene su izmjename i dopune zakona o komunalnim taksama RS kojim su određene takse ukinute, a druge izmijenjene u cilju stimulacije razvoja poslovno-privrednog okruženja i smanjenja fiskalnog opterećenja privrednika.

Usvojen je Integralni program kapitalnih investicija opštine Brod za period 2021-2023. godina. Naime, u skladu sa kriterijumima BFC standarda, opština ima višegodišnji plan infrastrukturnog razvoja, a da bi zadržala staus opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem obavezna je svake godine donositi ovaj program.

Načelnik opštine naveo je da je riječ o programskom okviru djelovanja lokalne zajednice.

-Obzirom na trenutnu pandemiju neisvjestan je izvor finansiranja projekta iz programa u budućnosti. S druge strane moramo vjerovati u naše potencijale i pripremati se za dobre projekte. Moramo biti posvećeni razvoju lokalne zajednice realizacijom projekata koji se finansiraju iz različitih izvora-, rekao je načelnik opštine.

Skupština je prihvatila i Odluku o raspisivanju javnog oglasa za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini RS na području opštine Brod, putem pribavljanja javnih ponuda. Ukupna površina zemljišta koje se daje u zakup je 204,0287 hektara, a namijenjeno je za ratarsku, stočarsku, povrtarsku i voćarsku proizvodnju.

Dubravka Vuković imenovana je za sekretara SO, a tokom zasijedanja, između ostalog, usvojen je prijedlog odluke o osnivanju mjesnih zajednica na području opštine, prijedlog zaključka o prihvatanju informacije i davanju saglasnosti načelniku opštine za zaključenje sudskog poravnanja u radnim sporovima pokrenutim po tužbama radnika zbog zaštite prava iz radnog odnosa, kao i informacija o stanju javnog reda i mira, bezbjednosti građana i imovine na području opštine Brod.

Skupština nije prihvatila prijedlog zaključka o usvajanju Izvještaja o radu načelnika opštine i Opštinske uprave u 2020. godini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.