Site icon eBrod

Izbori 2022: Analiza rezultata u Brodu

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj 80. sjednici donijela Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata Opštih izbora 2022. godine.

Rezultati održani 2. oktobra ove godine bili su neizvjesni, bar kada je u pitanju nivo Predsjednika Republike Srpske. Napravljen je presedan i izvršeno je kontrolno brojanje glasova.

Pobjedu je odnio Milorad Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata a naredne četiri godine će obnašati funkciju Predsjednika Republike Srpske. Potpredsjednici Republike Srpske iz redova bošnjačkog i hrvatskog naroda su Ćamil Duraković, odnosno Davor Pranjić.

Dok su izbori za predsjednika bili neizvjesni i razlika nepunih 27.000 glasova, mnogo lakše je, u trci za srpskog člana predsjedništva BiH, prošla Željka Cvijanović – kandidat SNSD-a. Cvijanović je sa skoro 103.000 glasova razlike “pomela” lidera SDS-a Mirka Šarovića.

Ako posmatramo lokalno, Šarović je u Brodu odnio pobjedu nad protivkandidatom, baš kao i Jelena Trivić nad Miloradom Dodikom u trci za Predsjednika RS.

Ovako su glasali Brođani
Ovako su glasali Brođani

Da li će se ovakav ishod obiti o glavu kada je u pitanju investiranje u Brod, vrijeme će pokazati?!

Kako su prošli kandidati za narodne poslanike iz Broda?

Brod je, kao i prethodnih godina, imao velik broj kandidata za narodne poslanike. Bilo je tu mnogo imena, čak i ispred stranaka nepoznatih na lokalu (Otadžbinska stranka, Radnička partija, Savez za demokratsku Srpsku).

Najviše glasova u Brodu je osvojila lista Srpske demokratske stranke. Što je i bilo za očekivati. Načelnik opštine, predsjednik Skupštine opštine, znatan broj direktora i načelnika odjeljenja su pozicije koje su bile garant rezultata. Brodski odbor SDS-a dao je dva kandidata u imenima Bobana Đurđevića, aktuelnog direktora KOMVOD-a, te dr Maje Radulović.

Đurđević je, svakako, ušao kao favorit naspram Radulovićeve, koja nije politički anonimus (ranije je bila kandidat za odbornika na listi SDS-a), ali već nekoliko godina je na specijalizaciji i nije bilo za očekivati da će nadmašiti Đurđevića.

Osvojenih 1.507 glasova, posmatrajući biračka mjesta u Brodu, nije malo. Ali i jeste. Nepunih 200 glasova je nedostajalo Đurđeviću da uđe u Narodnu skupštinu Republike Srpske. Na organima SDS-a je da analiziraju kako je Pero Đurić, kandidat iz Dervente, osvojio u Brodu 456 glasova i time “oteo” mandat Đurđeviću. Pored toga, brodski SDS će morati da vidi gdje je napravljen propust i kako to da je stranka dobila čak 607 glasova više od njihovog kandidata?!

Prema ovom rezultatu, Đurđević visoko kotira u redovima SDS-a. Čak je u Brodu osvojio 42 glasa više u odnosu na 2018. godinu i aktuelnog načelnika Zorana Vidića, koji je tada bio kandidat za poslanika.

Rezultati glasanja za kandidate SDS-a u Brodu

Drugoplasirana stranka u Brod jeste Savez nezavisnih socijaldemokrata. Turbolencije koje su potresle ovaj odbor (igranka oko pozicije predsjednika stranke) nakon gubitka pozicije načelnika opštine 2020. godine uveliko su uticale na izborni rezultat. SNSD je kandidovao, baš kao i SDS, dva imena. S tim što je isturio kao kandidata aktuelnog predsjednika odbora Milana Zečevića, ali i suprugu sekretara Opštinskog odbora – Draganu Vukman. Ono što karakteriše SNSD u Brodu jeste maksimalna angažovanost članstva kada je izborna godina. Ako pogledamo rezultate iz 2018. godine u odnosu na ovogodišnje izbore pad je za cca 15%. Treba uzeti u obzir da stranka više nema nijednu funkciju na lokalnom nivou, izuzev funkcija koje su postavljene s republičkog nivoa: Poreska uprava, Zavod za zapošljavanje, Fond PIO, Vode Srpske. Brojčano gledano, to su preduzeća koja zajedno imaju 10-ak zaposlenih na lokalu.

Bez obzira što nije prošao za odbornika 2020. godine, Zečević je uspio konsolidovati odbor i osvojiti 1.099 glasova, dok je Dragana Vukman, kao politički anonimus, osvojila 638 glasova. Zbirno, SNSD je u Brodu osvojio 1.731 glas.

Biće interesatno vidjeti kako će se posložiti kockice za lokalne izbore 2024. godine i koga će profilisati kao kandidata za načelnika opštine.

Rezultati glasanja za kandidate SNSD-a u Brodu

Treća po snazi partija u Brodu jeste i najmlađa stranka. To je Socijalistička partija Srpske. Baš kao i SNSD, i ovaj odbor je kandidovao predsjednika odbora, aktuelnog direktora JZU Dom zdravlja, Igora Jeremića. Pored Jeremića, odbor je kandidovao i dvije dame – Slađanu Ninić i Dijanu Lukić.

Možemo konstatovati da je ovaj, izuzetno mlad odbor, napravio fantastičan rezultat. Osvojenih 667 glasova nije za potcijeniti, ako uzmemo u obzir da su ovo prvi parlamentarni izbori na koje stranka izlazi. U okviru liste, članstvo i simpatizeri su se opredijelili da daju podršku Igoru Jeremiću koji je osvojio 89,06% glasova stranke – čak 594!

Socijalistička partija Srpske u Brodu bi mogla da ima presudnu ulogu u izborima 2024. godina, bar prema sadašnjem omjeru snaga. Kandidat kome usmjere svoje glasove, sasvim sigurno će zasjesti u načelničku fotelju.

Rezultati glasanja za kandidate SPS-a u Brodu

Partija demokratskog progresa se, kao i prethodna dva parlamentarna izborna ciklusa – ponovila. Osvojeno je 511 glasova (2018 – 582 glasa, 2014 – 528 glasova). Aktuelni odbornici u SO Brod Nenad Broćilo i Milan Dakić iznijeli su na svojim plećima teret ovih izbora, u opravdanom odsustvu aktuelnog predsjednika odbora Andrijane Banović.

Činjenica je da je PDP u Brodu nedovoljno iskoristio popularnost Jelene Trivić i Draška Stanivukovića.

Rezultati glasanja za kandidate PDP-a u Brodu

Socijalistička partija je u padu. Nakon razdora unutar odbora a koji se odigrao prošle godine, evidentno je da je Petar Đokić napravio grešku isključivši ključne ljude (koji su sada u okviru Socijalističke partije Srpske osvojili 667 glasova). Aktuelni predsjednik odbora je osvojio svega 195 glasova, dok je njegov potpredsjednik dr Saša Miličić osvojio skoro pa duplo – 343 glasa.

Prema ovome, moglo bi doći do nekog novog unutarstranačkog poretka unutar socijalista.

Rezultati glasanja za kandidate SP-a u Brodu

Pored pomenutih stranaka i kandidata, učešće na ovim izborima uzeli su i kandidati Pokreta za državu Senad Mašić osvojio 125 glasova, Narodne partije Srpske Mladen Vasić osvojio 108 glasova, Liste za pravdu i red – Milan Nenadić osvojio 38 glasova, Demokratskog narodnog saveza – Milan Stolić osvojio 37 glasova, Ujedinjene Srpske – kandidat Slađana Broćilo (30 glasova), Demokratski narodni savez – kandidat Milijana Knežić (13 glasova).

Bilo kako bilo – Brod nema poslanika.

Šta očekivati od Izbora 2024. godine

Potvrđivanjem rezultata sve stranke sumiraju rezultate, promašaje, kritike, pohvale. Ujedno, to su i pripreme za lokalne izbore 2024. godine.

Srpska demokratska stranka, kao aktuelna čelna stranka u Brodu, zasigurno će imati kandidata za načelnika. Da li opet u imenu Zorana Vidića ili možda Bobana Đurđevića, to će procijeniti organi stranke.

Konsolidacija Saveza nezavisnih socijaldemokrata i svega 383 osvojena glasa manje u odnosu na SDS natjeraće ovaj odbor da konkretnije djeluje i pokuša vratiti načelničku poziciju.

Ono što je poremetilo odnos snaga jeste formiranje odbora Socijalističke partije Srpske. Za vrlo kratak period, odbor je ostvario rezultat kakav, recimo PDP, nije godinama unazad ostvario bez obzira na konstatnost u Brodu. SPS će biti nezaobilazan faktor u formiranju bilo koje vlasti nakon 2024. godine.

Exit mobile version