Izašao književni prvenac Zorana Teofilovića: „Konkurs“

UKRATKO

Poštovani, iz štampe je izašla moja prva knjiga “Konkurs”. Zbirka priča koje sam napisao u zadnjih petnaestak godina.

Knjiga se za sada može nabaviti u Bosanskom i Slavonskom Brodu.

Sav novac od prodaje knjiga u ova dva grada biće doniran udruženju roditelja, djece i omladine sa posebnim potrebama i licima sa invaliditetom “Korak Nade Brod”. (Uskoro će se knjiga moći naručiti i preko nekoliko stranica u regionu koje su specijalizovane za internetsku prodaju knjiga.

Čim dobijem više informacija obavijestiću zainteresovane na ovom mjestu).

NAŠIROKO

Sama knjiga se sastoji od kratkog uvoda/prologa u kojem su na jedan specifičan način sve priče koje slijede povezane u jednu cijelinu. Gradić oko kojeg se vrti cijela radnja nosi imaginarni naziv “Bedem”.

Ime grada je personifikacija svakog gradića u BiH, a i u ostalim republikama bivše države. U prilog tome: urednik knjige gospodin Aleksandar Bećić je rodjeni Čačanin, ali to ga apsolutno nije omelo da se, skoro potpuno poistovjeti sa likovima, objektima i dogadjajima navedenim u knjizi.

Razlog je jednostavan – svaki mali grad (ili dio većeg grada) imao je svoje kino, svoje kafiće, svoju robnu kuću, svoje lokalne legende i anegdote, svoj sportski klub i sve je to manje-više u svakom gradu (ili njegovom bloku ili kvartu) funkcionisalo na isti način na koji je opisan u knjizi. Knjiga se može podijeliti u tri glavne vremenske cjeline.

PREDRATNO DOBA – Priče koje se bave ličnostima, dogadjajima i opisima jednog malog posavskog grada na sjeveru BiH. Bilo je to neko idilično vrijeme kada se sve činilo vedrijim i sretnijim tako da je svaka priča, rekao bih, zaogrnuta nekim sjetnim nostalgičnim plaštom. A neki bi sve to nazvali i žalom za mladošću.

RATNO DOBA – Ove priče se direktno dotiču nesretnog rata s početka devedesetih. U njima nema ništa pozitivno, nema “naših” i “njihovih”, “mojih” i “tvojih”, nema pobjednika – samo poraženi. Svaka priča opisuje stradanje nevinog pojedinca ili čitavih porodica u ratnom vihoru, s namjerom da ukaže budućim generacijama o pogubnim uticajama nacionalizama i mržnje prema drugom. Sva imena i dogadjaji, vrlo je važno napomenuti, su plod moje mašte, sva imena i dogadjaji su izmišljeni u svakoj od ovih antiratnih priča.

POSLIJERATNO DOBA – Nekoliko priča koje oslikavaju stanje u novonastalim državama poslije rata. Mržnja medju nacijama i manipulacije vlastitih naroda nikad nisu bili na većoj razini, a nema naznaka da će u dogledno vrijeme to ići ka dole, ka normali.

Nadam se da će se knjiga dopasti svakom kupcu i čitaocu, naročito bivšim i sadašnjim Brodjanima koji će, mada se on u knjizi naziva “Bedem”, uveliko prepoznati svoj grad.

Ako se knjiga i ne dopadne, svakom vlasniku knjige će ipak ostati jedna lijepa satisfakcija zbog saznanja da će novac otići na pravo mjesto i da će biti utrošen na najplemenitiji mogući način.

A knjiga se uvijek može iskoristiti, podbaciti ispod noge od klimavog stola ili za potpalu kad se sprema kakav dobar roštilj.

U Bosanskom Brodu knjiga se može kupiti u Agenciji za knjigovodstvo „Nada” koja se nalazi u prostorijama Doma Sportova.

Cijena knjige je 12,00 KM i sav iznos će biti doniran gore pomenutoj organizaciji.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja oko kupovine knjige može se kontaktirati Siniša Knežević na fejsbuku preko mesindžera.

Knjiga će se, takođe, moći kupiti na predstojećem sajmu „ZimzoBrod”, gdje će udruženje „Korak Nade” imati svoj štand, od 29-og decembra pa nadalje.

U Slavonskom Brodu knjiga se može kupiti preko obitelji Birindžić. Cijena knjige je 8 Eura. (U Europi je sve skuplje, pa stoga blagi nesrazmjer u cijenama).

Sve informacije kako da dodjete do knjige u Hrvatskoj možete dobiti ovdje na fejsbuku kontaktom preko mesindžera Damir Birindžić Birindžija ili Jozefina Juga Birindžić Burkanović.

Sva pitanja vezana za knjigu, takođe, možete slobodno postavljati i ispod ovog teksta.

Za sve ostale razasute po Svijetu koji su zainteresovani za svoj primjerak knjige uskoro ću objaviti kako i gdje se knjiga može naručiti preko interneta.

Na kraju bih želio da se zahvalim sljedećim osobama:

– Siniša Knežević (Šef logistike, organizator prodaje, čovjek koji je preporučio udruženje “Korak Nade” i persona kojoj sam mnogo toga dužan)

– Nada Knežević (Siketova mama, gospodja koja je prostorije i dio radnog vremena svoje firme velikodušno ustupila za ovaj humanitarni projekat)

– Željko Jularić (Čovjek koji se svim srcem uključio u projekat i koji troši svoje vrijeme ulažući ga nesebično da ovo uspije)

– Damir Birindžić (Prijatelj, komšija, ljudina, majstor svog zanata, Jugin muž :))

– Jozefina Juga Birindžić Burkanović (Zadužena za prodaju knjiga u Hrvatskoj. Generacija, umjetnica, divna žena koja je odlučila da besplatno uloži svoje vrijeme sve s ciljem i željom da ova akcija uspije. Šta još da dodam… e da… ono glavno… lamelčanska snaja).

Pored moje Dajane, mojih Filipa i Davida, moje majke Anice, brata Miroslava koji su mi davali bezrezervnu podršku u ovome što je na kraju ukoričeno i izašlo za čitanje, ostaje žal što ovaj dan nije dočekao čovjek koji mi je davao i najveću podršku – moj otac Jovo.

Na kraju iskoristio bih ovaj prostor da Vas zamolim da donirate udruženju „Korak Nade Brod” i mimo ove akcije i moje knjige.

Dolaze praznici, okupljaju se porodice i obitelji, vrijeme je darivanja.

Odvojite ako možete i donirajte udruženju “Korak Nade” na:

552-027000244-6244 Addiko Bank

JIB 4403014530004

Udruženje Korak Nade Brod

Ulica Svetog Save broj 9

74450 Brod

Tel: 053-610-100Živi i zdravi bili!

Zoran Teofilovic

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)