Iz Udruženja pčelara Vučjak apeluju da se ne prska voće u cvatu

Udruženje pčelara ”Vučjak” nedavno je uputilo javni apel poljoprivrednicima, ali i ostalim stanovnicima s područja opštine Brod i pozvalo ih da ne prskaju voće u periodu cvjetanja.

Iz udruženja upozoravaju da se izvođenjem ovih aktivnosti pravi ogromna šteta jer dolazi do trovanja pčela koje su glavni oprašivači voća.

Luka Šljivić, predsjednik brodskog udruženja pčelara podsjeća da Zakon o sredstvima za zaštitu bilja zabranjuje prskanje bilja tokom cvetanja sredstvima otrovnim za pčele.

-Prskanjem biljaka u cvjetanju ubijaju se oprašivači – pčele, što dovodi i do značajnog smanjenja prinosa. Ukoliko dođe do trovanja pčela, poljoprivrednik plaća naknadu totalne štete pčelaru i kaznu koja nije nimalo zanemariva,- napominje Šljivić, naglašavajući da pčelarima nije cilj da se tuže sa voćarima ili ratarima, već uspostavljanje obostranog razumijevanja poljoprivrednika i pčelara, a sve s ciljem podizanja svijesti o potrebi zaštite i očuvanja pčela.

Koliki je značaj pčela govori i činjenica da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija, 20. maj proglasila za Svjetski dan pčela.

Već 150 miliona godina pčele proizvode med i one su jedini insekt koji proizvodi hranu koju jedu ljudi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)