Ima li kraja poskupljenjima, novi skok cijena goriva u ovoj godini

Na pumpama u Srpskoj gorivo je poskupjelo drugi put ove godine, dok su ove sedmice cijene skočile za šest do osam feninga.

Kada se uzme u obzir veliki broj vozača, svaki fening je značajan za građane, jer se već uveliko bore sa poskupljenjima.

Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, za “Nezavisne novine” ističe da je poskupljenje na svim benzinskim pumpama u ovoj sedmici u prosjeku za pet do osam feninga na benzinu i dizelu.

– Ovo je drugo poskupljenje u ovoj godini. Povećanje ulaznih tj. nabavnih cijena prema distributerima od strane rafinerija i dobavljača razlog su skoka maloprodajnih cijena. U ponedjeljak je cijena nafte brent na berzi bila 87 dolara po barelu, odnosno 760 dolara po toni, što je konstantan rast od početka godine, kada je barel bio 79 dolara – rekao je Trišić.

Dakle, kako ističe, ponovo nas očekuje nestabilan period, što se može primijetiti i u zemljama okruženja, gdje su cijene na benzinskim pumpama još prije 10 dana značajno porasle.

Milovan Bajić, direktor “Krajina petrola”, za “Nezavisne” kaže da su ulazne cijene razlog poskupljenja.

– U ponedjeljak je gorivo poskupjelo za oko pet-šest feninga, a ovo je već drugo poskupljenje ove godine – rekao je Bajić.

Da su cijene benzina i dizela porasle potvrdili su i sa dvije banjalučke pumpe.

– Cijene su se promijenile u ponedjeljak uveče te je sada benzin 2,43 KM, dok je dizel 2,42 KM. Plin košta 1,49 KM – naveli su s ove banjalučke pumpe.   

Ista cijena benzina i dizela je i na drugoj pumpi, sa koje kažu da su poskupljenja u visini od skoro deset feninga.   

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor, kaže da će ovaj porast negativno uticati na potrošače.    

– Mislim da se tu ne vidi kraj poskupljenjima i svemu što se dešava zbog silnih poremećaja. Mi smo veliki uvoznici naftnih derivata i to uzima svoj danak, koji, nažalost, plaćaju potrošači – naglasila je Marićeva za “Nezavisne”.   

Kako kaže, osam feninga je već velika cifra kada se uzme u obzir broj vozača i koliko je nafta danas neophodna.   

– Gorivo je i pokretač proizvodnje tako da će ovo opet izazvati lančanu reakciju poskupljenja osnovnih životnih namirnica, što je poražavajuće – zaključila je Marićeva.

Podrška “Otvorenom Balkanu”

Dragan Trišić ističe da distributeri naftnih derivata podržavaju napore Vlade Srpske i aktivnosti kao što je projekat “Otvoreni Balkan”.     

– Uključenje naftnog sektora u ‘Open Balkan’ bilo bi od strateškog značaja jer bi olakšalo transport derivata prema krajnjim kupcima i smanjilo vrijeme logistike i troškove u kalkulaciji maloprodajne cijene, što bi se odrazilo na kupce građane i privredu u pozitivnom smislu – rekao je Trišić.

(Nezavisne)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.