Hrvatski policajac udaljen s posla zbog poziva u srpsku vojsku

Hrvatski MUP saopštio je da je policijac sa državljanstvom Hrvatske i Srbije M.Č. (21) opravdano i po zakonu udaljen s posla jer je primio poziv za regrutaciju iz Vojske Srbije, a da prethodno o tome nije obavijestio svoje nadređene.

Navode da je PU vukovarsko-sremska reagovala na osnovu Zakona o policiji 7. novembra prošle godine i rješenjem udaljila iz službe mladića, protiv kojeg je pokrenut i disciplinski postupak, zbog “teže povrede službene dužnosti, odnosno nedoličnog ponašanja izvan službe, čime je, kako ističu, teško naštetio ugledu službe”.

Tvrde da je trenutno udaljavanje iz službe bilo nužno jer su povreda dužnosti i posljedice povrede koja mu se stavlja na teret, nespojivi sa službom koju obavlja dok traje postupak.

– Navedeni policijski službenik je na teritoriju Republike Srbije ostvario kontakt s pripadnicima vojske te strane zemlje, radi preuzimanja poziva za upis u vojnu evidenciju Republike Srbije, bez da je o tome obavijestio svog neposredno nadređenog rukovodioca – naveli su iz hrvatskog MUP.

Pojašnjavaju i da dvojno-državljanstvo nije prepreka za rad u policiji, kao i da MUP ne vodi evidenciju svojih zaposlenih koji imaju  dvojno državljanstvo, prvenstveno zato što se državljanin Hrvatske koji ima i strano državljanstvo smatra pred tijelima državne vlasti Hrvatske isključivo hrvatskim državljaninom.

– Osoba koja ima dvojno državljanstvo može biti zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno može proći bezbjedonosnu provjeru koja je nužna za obavljanje policijskog posla, naravno, ako su za isto ispunjeni svi drugi zakonski uslovi – navode iz MUP-a.

glassrpske.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)