Hrvatska postrožila kontrole na graničnim prelazima

Kao država članica EU Republika Hrvatska ne dozvoljava unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda na svoju teritoriju.

Iz BiH je u Hrvatsku dozvoljeno je unijeti 2 kg mlijeka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe po osobi, proizvoda životinjskog porijekla, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso, puževi, žablji kraci, takođe 2 kg po osobi, do 20 kg ribljih proizvoda, do 125 g kavijara, a svježeg voća i povrća (osim krompira) do pet kilograma.

Mogu se unositi hljeb, kolači, keks, čokolada i konditorski proizvodi (uključujući slatkiše), pod uslovom da ništa od toga nije punjeno proizvodima od mesa.

Uz posjedovanje medicinske dokumentacije može se unijeti gotovih lijekova za lične potrebe putnika u količinama potrebnim za liječenje najviše do mjesec dana uz obaveznu potvrdu ljekara.

Ova pravila su na snazi od ranije, međutim, ove godine promijenjeno je pravilo koje se odnosi na unos duvanskih proizvoda. Prema pravilniku koji je na snazi od ove godine, količina cigareta koja se može unijeti u Hrvatsku nije više dvije šteke, nego dvije kutije.

Za putnike koji iz BiH ulaze u Hrvatsku (EU) drumskim putem dozvoljeno je unošenje maksimalno 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara, 50 grama duhana za pušenje, 50 grama grijanog duhanskog proizvoda i 10 mililitara e-tekućine.

Dozvoljen je unos jednog litra alkohola i alkoholnih pića s udjelom alkohola većim od 22% ili do dva litra alkohola i alkoholnih pića s udjelom alkohola 22% vol. i manje. Dozvoljen je unos četiri litra vina ili 16 litara piva.

>> Tabelarni prikaz pronađite OVDJE!

Plaćanja uvoznih dažbina oslobođeno je i gorivo u rezervoarima prijevoznih sredstava, kao i do 10 litara identične vrste goriva u prikladnim prenosivim spremnicima za rezervno gorivo.

Iako se građani stalno upozoravaju da je strogo zabranjeno prenošenje svježeg mesa ili suhomesnatih proizvoda, kao i prenošenje mliječnih proizvoda, voća i povrća preko granica EU, dio njih se ne osvrće na ova upozorenja. Ali, oni koji posljednjih dana putuju ka zapadu, svjedoci su sve rigoroznijih kontrola i provjera.

Oni koji nisu poštovali pravila, na teži način su se osvjedočili šta se ne smije nositi preko granice.

Prilikom ulaska u Hrvatsku na graničnom prelazu Izačić/Ličko Petrovo Selo vozača su carinici kaznili s 5.100 kuna, odnosno oko 1.329 KM, jer je preko granice prenio dvije vreće kupusa, tačnije 15 kg. Kako se navodi u prekršajnom nalogu koji je izdat ovom vozaču, kriv je jer “nije podnio carinsku deklaraciju za robu pod zabranama koja je pronađena u torbama u prtljažnom prostoru i to 15 kilograma svježeg kupusa”.

Ranije prošlog vikenda putnica na Graničnom prelazu Maljevac kod sebe je imala 6 kg svježeg i 5 kg suvog mesa zbog čega je kažnjena sa 22.000 kuna (više od 5.700 KM).

Oslobađanje od plaćanja carine, PDV-a i trošarine odnosi se na uvoz robe čija ukupna vrijednost po putniku ne prelazi 2.200 kuna (570 KM), a ako je riječ o maloljetniku, 1.100 kuna (oko 285 KM).

Uvoz bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta iz trećih zemalja podliježe zabranama i ograničenjima uvoza u skladu posebnim propisima EU o uvozu biljaka i biljnih proizvoda koji su doneseni kako bi zaštitili biljke u EU i održali ih zdravima.

Ti propisi primjenjuju se i na putnički promet, a uključuju i zabrane i ograničenja uvoza bilja i biljnih proizvoda u ličnom prtljagu putnika. Dozvoljen je uvoz, uz posjedovanje fitosanitarnog sertifikata, samo u količinama namijenjenima za ličnu upotrebu putnika ili članova njegove porodice.

Agencije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)