Hoćete 100 KM od države? Ne može ako imate auto i više od 60 godina!

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske objavilo je uslove za odobravanje novčane pomoći borcima i ratnim vojnim invalidima, a mnogi od tih uslova su, kako je ranije i najavljivano, u najmanju ruku skandalozni.

Borci i ratni vojni invalidi koji žele da ostvare pravo na stotinu maraka novčane pomoći prije svega moraju biti mlađi od 60 godina. Ukupna primanja podnosioca zahtjeva ne smiju da prelaze iznos veći od 207 KM, odnosno ukupna primanja podnosioca zahtjeva i članova njegovog domaćinstva nisu veća od 520 maraka.

„Podnosilac zahtjeva i članovi njegove uže porodice sa kojima živi u zajedničkom domaćinstvu ne smiju biti vlasnici jednog ili više motornih vozila čija je ukupna kataloška vrijednost preko 6.000 maraka“, navodi se u „katalogu“ uslova.

Predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević kaže da smo svjedoci da se naši borci nalaze na marginama, a uslovi koji su postavljeni da bi se ostvarila jednokratna pomoć od svega 100 KM predstavljaju poniženje bez presedana.

„Međutim, ako vidimo ko zapravo stoji iza ovih uslova, nije ni čudo što izgledaju tako kako izgledaju. Nadam se da će Republika Srpska i borci koji su je stvorili biti mnogo više cijenjeni, a ne ponižavani kao što je to slučaj danas“, istakao je Miličević.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Davor Šešić u nekoliko navrata je govorio o ovom problemu. On smatra da je u pitanju milostinja Vlade RS, a ne pomoć koja je borcima svakako neophodna.

„Kako su došli do granica od 207 i 520 maraka? Zar jedini uslov ne treba biti to da su u kategoriji socijalno ugroženih? Bez uslovljavanja imovinom, primanjima, godinama ili automobilom koji voze. Da li ljudi treba da voze konjska kola? Ovo je poniženje boračke populacije. Geler nije birao da li će pogoditi nekoga od 18 ili 40 godina“, kazao je Šešić.

G. Dakić/mojbrod.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.